Куди звертатись тим, хто хоче евакуюватися з Херсона, пояснила волонтер

1 год назад 0

Діна Уріх. Скріншот: uatv.ua
Обстріли Херсона та області з боку росіян здійснюються щодня. Але люди, які живуть під обстрілами, часто відмовляються залишати свої будинки. Про це сьогодні, 13 лютого, в ефірі телеканалу  розповіла голова відділу евакуації з окупованих територій організації Helping to Leave Діна Уріх.

“Ситуація у Херсоні дуже складна. Ось наприклад сьогодні, мав йти евакуаційний потяг до Хмельницького, але через нічні обстріли пошкоджено залізничні колії і тому сьогодні цей поїзд вирушив не з Херсона, а з Миколаєва. Наразі йдуть ремонтні роботи і ми швидко у взаємодії з місцевою владою, з Міністерством інтеграції організували підвезення людей автобусами безпосередньо до Миколаєва”, — зауважила гостя ефіру та додала, що волонтери просять усіх евакуюватися з міста та області.
Люди у Херсоні майже цілодобово мешкають у підвалах, зрідка виходять, але їхати категорично відмовляються. Здебільшого люди бояться невідомості.

“Бояться того, що незрозуміло, що буде з ними далі. Бояться втратити свій дім, бо хоч вони й живуть у підвалі, є якась ілюзія того, що це твій дім. Очевидно, якщо людина живе цілодобово під обстрілами в підвалі і не може виходити, їй пропонують безкоштовно евакуюватися, пропонують розміщення, пропонують про нього піклування. А людина відмовляється, це означає, що вона неадекватно оцінює ситуацію щодо ризиків. Тобто її психологічний стан вже не дозволяє приймати рішення на основі інформації, яка є. Вона приймає рішення на основі якихось своїх побоювань, з інформації, яка не відповідає дійсності. І тут, на жаль, дуже мало, що можна зробити просто силами волонтерів”, — каже Уріх.
Вона також роз’яснила, для чого було організовано інформаційну кампанію “Території – це люди” і як допомагають повертатися українцям, депортованим до РФ. Уріх також розповіла історію евакуації, що надихає, і поінформувала, куди звертатися людям, які хочуть евакуюватися.