Лозунг був такий — прожити день, розв’язати питання і не вляпатися — мер Нової Каховки про роботу в окупації

7 месяцев назад 0

Скільки людей залишилось у Новій Каховці? Яка ситуація з окупантами в місті? Як живуть містяни в тимчасово окупованому місті? Розповідає міський голова Володимир Коваленко.

Міський голова тимчасово окупованої Нової Каховки Володимир Коваленко розповідає сайту   про свою роботу в захопленому росіянами місті, про колаборантів та теперішнє життя мешканців. 
Фото: Facebook Новокаховська міська територіальна громада Про збільшення інтенсивності обстрілів як елементу залякування Владислав Вергун: 15 вересня російські окупанти скинули на Нову Каховку  . Що наразі відомо про наслідки цієї атаки, зокрема про кількість постраждалих та масштаби руйнування інфраструктури? Володимир Коваленко : Річ у тім, що це для Нової Каховки не перший випадок, коли ця керована авіабомба, яку, як правило, окупант підлітає на 10 км до Дніпра, з півдня до Нової Каховки, з боку Криму, і скидає. Вони летять, як правило, на правий берег, наносячи там страшні ушкодження.

Останній випадок є конкретним, новокаховчани бачили, що це прилетіло знову ж з південного напрямку, з Криму. Стосовно руйнацій, то вони великі та не піддаються обрахуванню. Ця бомба впала у двір, який по периметру повністю оточений п’ятиповерхівками. І оце всі ці житлові будинки, їх внутрішня сторона взяла на себе цю вибухову хвилю. Тому руйнації там страшні.
Три місяці тому в нас був такий випадок, коли у старій частині міста прилетіло там, де двох та трьох поверхові будинки, цей квартал зараз повністю зруйнований. Два тижні тому аналогічна бомба впала у приватний сектор та не розірвалася, вона тепер стирчить із землі, її подальша «доля» невідома.

Владислав Вергун: Якщо взяти до уваги останнє місяць, чи можете ви сказати, що обстріли Нової Каховки з боку російських окупантів збільшились, чи, навпаки, зменшились? Яка зараз інтенсивність?

Володимир Коваленко: За останні два тижні інтенсивність набагато більша. Буквально годину тому я розмовляв з людиною і кажу, що оце ввечері розпочали обстрілювати й закінчили о 9:30 сьогодні вранці. Я думаю, що окупанти більше зумисно обстрілюють саму Нову Каховку. Також росіяни обстрілюють населені пункти, такі як Корсунка, Дніпряни. У Дніпрянах у загальній кількості до 10 приватних будинків, але вони вже зруйновані.
Сьогодні кількість пострілів і ведення обстрілу лівого і правого берега ворогом ведеться як елемент перестраховки, як елемент страху.
Окупанти постійно бояться приходу українських військових, диверсійних підрозділів, які час від часу з’являються. Ворог нині трішки відійшов із самого берега, також вийшов із населених пунктів, із житлових будинків, і перемістився в окопи, які розташовані, набудовані чи нариті навколо низки сіл.

Ворог веде плановану антиукраїнську діяльність, відключаючи світло та звʼязок Владислав Вергун: Останні дні російські Telegram-канали, котрі пишуть про Новокаховську територіальну громаду, повідомляють про численні відключення електроенергії. Але насправді якщо промоніторити низку таких пропагандистських каналів, відключення електроенергії є досить частим явищем у Новокаховській громаді. Чи можете ви підтвердити таку інформацію, і загалом що відомо про ситуацію не тільки зі світлом, а іншими комунікаціями, чи отримуватимуть мешканці взимку тепло?
Володимир Коваленко: Ворог веде плановану антиукраїнську діяльність, вона проявляється у всьому. По-перше, ворог час від часу обстрілює підстанції. Далі є свідчення, що ворог часто відключає електроенергію, щоб продемонструвати, що нібито українські  обстріляли, тому світла й немає. Це інколи навіть робиться, щоб не було зв’язку, таким чином вони відрізають від деокупованої території й від можливості отримати інформацію через різні месенджері.

До речі, сьогодні зранку чи вчора розповсюдили інформацію, що перекриють газ у місті. На щастя, на цей час газ у місті є. Щодо тепла взимку, то на сьогодні, якщо не буде світла, відповідно котел не включатиметься.

Стосовно сільської місцевості, то там більшість населених пунктів газифіковані, але є, які опалюються дровами. Зараз люди покладаються на себе, мають намір заготовлювати дрова, єдине, що питають дозволу, боячись, бо в ліс може бути замінованим.

Владислав Вергун: Хотів би детальніше розпитати про ситуацію з водою, чи відомо звідки подається   для містян і чи подається вона взагалі у крани мешканців, яка ситуація станом на зараз?
Володимир Коваленко : Саме місто Нова Каховка ніколи не мало проблеми з водою, бо під місто у землі знаходиться велике блюдце прісної води. Тому в самому місті, якщо є електроенергія і помпи качають, вони підіймають воду і подають у мережу, то з цим питань немає. Загроза відсутності води буде, якщо зникне електроенергія.

Стосовно сільських територій, там дійсно є проблеми. Особливо у Корсунці, після того, як її затопило, там електроенергії немає вже четвертий місяць. Там люди не знають, що таке вода. Їм можуть привезти якусь технічну воду, на площі цистерну, ну і набирай собі.
І час від часу, раз у тиждень, чи раз у 10 днів, привозять бутельовану воду. Як правило, люди самі там гуртуються, з сусідами скинулися десь, поїхали й купили в місті питну воду.

З понад тисячі працівників місцевих шкіл на співпрацю з окупантами пішли близько 90 Владислав Вергун: Три тижні тому розпочався навчальний процес. Як його розпочали в окупованій Новій Каховці, чи відомо у скількох школах запустили навчальний процес?
Володимир Коваленко: Були розмови і намагання ворога якось розпочати навчальний процес, але наскільки я сьогодні володію ситуацією, практично жодна школа навчального року не розпочала. Це лінія фронту і ніхто з батьків не насмілився і не втратив здорового глузду, щоб віддати своїх дітей до навчальних закладів.

Владислав Вергун: Нещодавно стало відомо, що 48-річна Ольга Самсонова, колишня вчителька англійської мови Каховської школи №6, яка у 2022 році співпрацювала з російськими окупантами, спокійно виїхала через підконтрольну українську територію до Європи. За словами її колег, Самсонова знайшла прихисток і влаштувалася на роботу в Норвегії. Таку інформацію про Ольгу Самсонову оприлюднив Центр журналістських розслідувань. Що відомо вам про це, і чи зафіксовано багато випадків, коли освітяни, директори шкіл, ліцеїв, дитячих садочків Нової Каховки переходили на бік росіян та розпочинали співпрацю з окупаційною владою?
Володимир Коваленко: Прикро усвідомлювати, у нас, хоч і невелика кількість, але є працівники навчальних закладів, які перейшли на бік ворога. З 15 шкіл – два директори перейшли. Це Корсунська загальноосвітня школа, людина 63 роки, погодилася перейти, зараз вона десь у Криму чи в Краснодарі. Також перейшов директор 10-ї школи. Він спочатку був у підвалі 17 днів, а потім вийшов звідти й погодився стати завідувачем міського відділу освіти.

Наскільки мені відомо, із 15 шкіл Нової Каховки, а там колектив немалий, більше тисячі загалом працівників, десь 85-90 освітян перейшли на сторону окупантів.

Про 5 місяців у окупації та погрози росіян Владислав Вергун: Після того, як російські окупанти 24 лютого 2022 року захопили Нову Каховку, ви майже протягом 5 місяців перебували в окупації та продовжували виконувати роботу міського голови. Що стало останньою краплею, що ви все-таки вирішили виїхати з Нової Каховки і як цей процес відбувався?
Володимир Коваленко: Останньою крапкою стало, коли вже в червні заборонила нашу діяльність окупаційна влада. Ми працювали на території комунального підприємства, і директора комунальних підприємств, директорів закладів, час від часу збирали, ставили задачі, що треба зробити в цих абсолютно нових, невідомих нам умовах, де моделі поведінки практично не було, вона ніде не прописана.

  • Лозунг був такий – прожити день, розв’язати питання і не вляпатися.

Тому було вирішено виїхати десь після того, як заборонили ходити на нараду, і всіх директорів комунальних підприємств, навчальних закладів примусили йти до так званої окупаційної адміністрації.

Виїжджали ми чотири дні через Василівку. Я, мій перший заступник, начальник фінуправління, інші начальники відділи зібралися, підібрали велику кількість людей, які не могли виїхати в автомобілі. І 15 лютого виїхали, а 18 надвечір прибули в Запоріжжя.

Знаєте, я дорослий чоловік, але вперше в житті я впав на землю і почав плакати, як дитина.

Владислав Вергун: А чи пропонували вам співпрацю окупанти? Можливо, погрожували розправою, якщо ви відмовитесь?
Володимир Коваленко: У перший день, коли надвечір вони зайшли на ГЕС, директор ГЕС зателефонував, щоб я приїхав до нього. Я приїхав, там вже був нинішній так званий керівник адміністрації і представник окупантів, вони там щось розповідали, а директор попросив, щоб ми поговорили на предмет того, щоб там чергова зміна залишилася, щоб нікого не виганяли. І на виході я побачив, як розстріляли автомобіль, у якому, як виявилося, був дідусь, бабуся, їхня невістка і двоє внучат.

На третій день, коли зайшли окупант в місто, я сказав, щоб дали нам годину, ми зберемо всі речі, ніякої співпраці не буде.

Далі був такий момент, коли приїхали якісь російські телеканали та викликали мене, зателефонували й сказали «ви повинні дати інтерв’ю, звернутися до уряду». Але я сказав, що жодної співпраці не може бути.

Скільки людей залишилось у Новій Каховці? Володимир Коваленко: На початок повномасштабного вторгнення у нас обліковувались десь до 64 тисяч мешканців на території громади. У самому місті десь до 50 тисяч, а решта мешканців — це жителі сільських населених пунктів.


Станом на сьогодні у місті знаходиться приблизно 10 тисяч людей, а 4-5 тисячі знаходиться в інших населених пунктах громади.

У мешканців зараз нова проблема – паспортизація. Окупанти на псевдовиборах погодилися, щоб наші жителі вже голосували за пенсійними посвідченнями, і за українськими паспортами. Але тепер вони відтермінували, що з 1 жовтня до 1 січня всі мають взяти російські паспорти чи посвідку на проживання.

Якщо не візьмете, то вас обліковуватимуть як іноземці, що несе за собою депортацію, або проблеми з майном, бо, якщо немає реєстрації, то буде вилучення майна. Тепер ось так шантажують людей.

У Генічеську вже відкрився військкомат, який веде облік чоловіків, котрі взяли російські паспорти. Тобто ми розуміємо, що коло замкнеться – якщо ти набуваєш статусу, хоч і фальшивого, чи реального громадянина РФ, то ти знаєш, що тебе точно першим покличуть і змусять піти на фронт.

Нова Каховка на Херсонщині потрапила під окупацію під час першого наступу російської федерації з боку Кримського півострова.
Нагадаємо, 30 вересня у тимчасово захопленій Новій Каховці на Херсонщині партизани підірвали штаб «Единой России».
В липні Генерального штабу ЗСУ повідомляв, що в окупованій Новій Каховці на Херсонщині російські армійці масово виселяють з власних помешкань місцевих, які проживають вздовж берега Дніпра.
У ніч на 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. В Укргідроенерго повідомили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.
У розвідці зазначили, що окупанти двічі мінували Каховську ГЕС перед тим, як її підірвати 6 червня. В розвідці додають, що такий крок свідчить про паніку серед російських окупантів.
Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що унаслідок підриву Каховської ГЕС  знищено і машинний зал, у якому перебувало 450 тонн технічного мазуту. 150 тонн мазуту уже опинилися у річці Дніпро.
У Міноборони закликали місцеве населення бути обережними через підрив Каховської ГЕС, зросла мінна небезпека.
Керівництво зоопарку «Казкова діброва» в окупованій Новій Каховці підтвердило, що зоопарк повністю затоплений. Врятуватися змогли лише лебеді та качки.
Через затоплення зоопарку «Казкова діброва» у Новій Каховці загинули майже 300 тварин.
Військовий експерт Олексій Гетьман в ефірі Громадського радіо пояснив, якої мети хотіли досягнути російські окупанти підривом Каховської ГЕС
.