Людям, що працюють на непідконтрольних територіях стаж не нараховується — Мінсоцполітики

2 года назад 0

Людям, що залишились на окупованих Росією територіях, зберегли роботу, але не сплачують до української казни Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) — страховий стаж не нараховуватиметься.

Про це  міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Поки вони не сплачують ЄСВ, їхній страховий стаж не буде зараховуватися ні в якому вигляді", — сказала міністр.

За її словами на тимчасово окупованих територіяї залишилось близько трьох мільйонів пенсіонерів, всім їм автоматично нараховуються пенсійні виплати.

"З 2014 року на тимчасово окупованих територіях перебувало 1,277 млн пенсіонерів, з них 1,160 млн перепризначилися, тобто виїжджали на підконтрольну територію і підтвердили свій статус, а 117 тисяч осіб не зверталося, і ми не знаємо що з ними. З урахуванням нових окупованих територій, таких пенсіонерів близько 3 млн", — повідомила Жолнович.

Якщо через шість місяців після нарахувань пенсії їх ніхто не отримав, банк зупиняє виплати.

"Саме призупиняємо, бо ми не знаємо, чи та людина не може зняти ці гроші, чи справді з нею уже щось сталося. А так намагаємося нараховувати, бо все ж презюмуємо, що люди живі" , — додала міністр. За її словами, якщо по завершенню шестимісячного терміну, на який було призупинено нарахування пенсійних виплат, людина виходить на зв'язок, то пенсію донараховують.