Майже півтора мільйона заплатять за охорону розграбованого росіянами херсонського музею

4 месяца назад 0

Херсонський обласний художній музей імені Олексія Шовкуненка уклав угоду з Управлінням поліції охорони в Херсонській області. Про це повідомляє «».

Відповідну закупівлю оприлюднили на порталі . Сума закупівлі становить 1,4 мільйона гривень.
Нагадаємо, росіяни розграбували музей та вивезли з нього експонати, техніку, меблі. Тож виникають питання до необхідності охорони вже розграбованого музею. За різними повідомленнями, викрали близько 10 тисяч картин українських, російських та інших митців. Це приблизно 80% картин музею. Втім, на інформаційний запит щодо переліку викрадених експонатів в музеї відповіли, що наразі повідомити про це неможливо — тривають слідчі дії. Поступово працівники художнього музею розпізнають експонати, які росіяни експонують або просто знімають в різних сюжетах переважно в Криму.
Щодо закупівлі охоронних послуг на тому ж порталі Прозоро на сторінці закупівлі є детальне обґрунтування:

  • Підстави для здійснення закупівлі: відповідно до підпункту 5 пункту 13 Особливостей роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку відсутності конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником.
  • Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2018 року № 975 «Про затвердження категорій об’єктів державної форми власності та сфер державного регулювання, які підлягають охороні органами поліції охорони на договірних засадах» органами поліції охорони на договірних засадах підлягають — Музейні заклади, в яких зберігаються музейні предмети державної частини Музейного фонду України, внесені. До Державного реєстру національного культурного надбання (пункт 10 категорій).
  • Постановою Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2000 року №209 «Про затвердження переліку музеїв, в яких зберігаються музейні колекції та музейні предмети, що є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України» затверджено відповідний перелік, до якого включено КЗ «Херсонський обласний художній музей імені О.О. Шовкуненка» ХОР (73000, м. Херсон, вул. Соборна, 34).
  • У відповідності до Закону України «Про музеї та музейну справу» та на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 03.11.2010 р. Хе 1007 «Про внесення змін до Положення про Музейний фонд України» – музей збирає, зберігає та популяризує надбання національної та світової культурної спадщини.  Щоправда, наразі херсонський художній музей мало що зберігає – і це є основою питання користувачів соцмереж щодо такої вартості охорони.
  • Згідно із зазначеними нормативно-правовими актами музейне приміщення та музейне зібрання потребує охорони, у порядку визначеному Міністерством культури України разом з іншими органами виконавчої влади.
  • Спільним наказом Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства культури і мистецтв України від 30.07.2004 р. № 846/489 «Про затвердження Інструкції з організації охорони державних музеїв, історико-культурних заповідників, інших важливих об’єктів культури підрозділами Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ України» визначені умови щодо охорони музеїв, які зберігають державну частину Музейного фонду України, а саме підрозділами Державної служби охорони при Міністерстві внутрішніх справ України. Знову ж таки,  на даний момент невідомо, чи зберігає музей хоч якісь цінності. 
  • Постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 877 затверджено Положення про Національну поліцію, згідно якого Національна поліція відповідно до покладених на неї завдань здійснює охорону об’єктів права державної власності у випадках та порядку, визначених законом та іншими нормативно-правовими актами, а також бере участь у здійсненні державної охорони.
  • Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2015 року 29834 «Питання функціонування органів поліції охорони як територіальних органів Національної поліції та ліквідації деяких територіальних органів Міністерства внутрішніх справ» (далі – Постанова) затверджено перелік органів поліції охорони, що утворюються як територіальні органи Національної поліції, серед яких є Управління поліції охорони у Херсонській області.

Отже, поліція охорони отримала угоду на охорону музею.

Якщо подивитись розрахунок охорони, який є невід’ємною складовою угоди, то вартість однієї години охорони становить 160 гривень. Передбачається охорона музею з 1 січня до 31 грудня 2024 року. Якщо врахувати, що охорона здійснюється цілодобово, як і обстріли Херсона росіянами, то виходить не так і багато.