Майже половину податкових надходжень до місцевих бюджетів Херсонщини забезпечують платники обласного центру

7 месяцев назад 0

Територіальні громади наполегливо працюють над забезпеченням надходження податків до місцевих бюджетів.

Так, найбільшу частку надходжень вдалося мобілізувати Херсонській міській територіальній громаді (49% або 914 млн гривень), Чорнобаївській сільській територіальній громаді (6% або 110,1 млн гривень), та Тягинській сільській територіальній громаді (2% або 40,8 млн гривень).
Загальна сума надходжень від суб’єктів господарювання та громадян до місцевих бюджетів Херсонщина за січень-серпень 2023 року склала 1874 млн гривень.

У розрізі по податках найбільше місцеві бюджети зібрали податку на доходи фізичних осіб – 1612,8 млн гривень, що в загальній сумі надходжень складає 86%. Також лідерів за обсягом сплати входить єдиний податок (175,5 млн гривень), плата за землю (43,5 млн гривень), податок на нерухоме майно (19,4 млн гривень).

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі акцентує увагу на самостійності визначення місцевими органами влади напрямів використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України, а також незалежно одне від одного розглядають і затверджують відповідні місцеві бюджети.
Самостійність місцевих бюджетів забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходів бюджету.
Отже, громади з вищим рівнем надходжень до бюджету мають більше коштів на відновлення соціальних та інфраструктурних об’єктів, а також допомогу населенню.