Мешканці двох будинків у Херсоні посварились через сміття

2 года назад 0

У Херсоні питання благоустрою прибудинкових територій багатоповерхівок посварило мешканців першого і четвертого корпусів за адресою: Покришева, 45. Де мають стояти сміттєві баки, щоб нікому не заважати — з'ясовувало  Суспільне .

До появи ОСББ у будинку був сміттєпровід. Під ним і стояли баки. Сміттєпровід хоч і перекрили без погодження з власниками квартир, та відходи вивозили щодня, тому проблеми не було, розказує Яна Ситнікова. Жінка — мати двох дітей, говорить, раніше три баки стояли просто під вікнами. Каже, живе 5 років і за весь час вони не мали нормальної можливості погуляти на дитячому майданчику, усе сиплеться, ллється з баків.

На звернення мешканців будинку голова ОСББ не реагував, пояснила Олександра Якубовська. Каже, роками баки стояли під вікнами будинків і весь сморід був під вікнами мешканців. Найбільша проблема в тому, що вони були розташовані на дитячому майданчику. 

Ірина Васильєва — мешканка будинку за адресою: Покришева, 45, корпус 1. Показує територію, яка належить будинку. Говорить, три роки тому ще зверталась до голови ОСББ, щоб перенести ці баки, але він навіть не зацікавлений у цьому питанні.
Мешканці будинку, як були незадоволені тим, що на дитячому майданчику стоять сміттєві баки, самотужки ввечері перенесли їх в інше місце, розказав голова ОСББ В’ячеслав Довганик. Він як голова ОСББ казав, що переносити можна тільки на законному підґрунті. Каже, треба зібрати збори, підписи, узгодити переніс баків з містобудуванням, інспекцією.

Чому проблему не вирішував, В’ячеслав Довганик говорить, що немає такого місця у дворі. Каже, усі сміттєві баки — а це 9 під’їздів — стоять за таким планом. 
Частина мешканців першого корпусу була проти перенесення баків, в основному пенсіонери, говорить Ірина. Жінка каже, сміття далеко носити, різні погодні умови, тому вони проти. Говорить, тільки треба створити якісь правильні норми, неправильно був встановлений дитячий майданчик.

Тепер, говорить Олена Родіон, біля четвертого корпусу стоїть сморід. Говорить, діти не можуть нормально ходити дорогою. А люди сказали, що це — їх земля і робитимуть, що хочуть. Тож коли у понеділок вранці вийшла, баки вже стояли.

Голова ОСББ буд. Покришева, 45, корпус 4 Олексій Косюга розповів, що люди спілкувалися. Баки перенесли мешканці його будинку без його відома, він мені сказав. Чоловік думає це може утворити новий смітник тому, що туди будуть звозити сміття з усього нашого району. 
Перенесення сміттєвих баків люди не узгодили зі спеціальною інспекцією та районним виконкомом. На сьогодні баки так і стоять на несанкціонованому місці. Штрафувати нікого не будуть, пояснив голова Суворовської райради Андрій Задніпряний.

"Ми вийшли на місце з фахівцями нашої служби, спецінспекції, департаменту житлово-комунального господарства. Рекомендували провести загальні збори ОСББ, щоб вирішити, як бути з місцем встановлення контейнерів",  — каже Андрій Задніпряний.

Якщо контейнери для сміття все-таки вирішать віднести далі від під’їздів, говорить голова ради, то треба буде облаштувати спеціальний майданчик:

"Обладнати майданчик твердим покриттям, огородити, накрити навісом, щоб сміття не розносилось. Все можливо. 8 жовтня відбудуться збори, ми направимо туди свого представника", — говорить Андрій Задніпряний.