Міжнародні гуманітарні організації часто відмовляються співпрацювати з херсонською владою

1 год назад 0

Міжнародні організації, що допомагають звільненим українським містам, надаючи гуманітарну допомогу, часто намагаються дистанціюватись від херсонської міської та обласної влади, надаючи перевагу співпраці з волонтерами. Благодійники побоюються корупційної складової при розподілі гуманітарної допомоги.

Про це кореспонденту  повідомив херсонський волонтер, очільник одного з гуманітарних штабів у звільненому місті Максим Негров.

“Є багато організацій, які не довіряють офіційним органам влади в  Херсоні та шукають волонтерів, щоб бути впевненими, що ця адресна допомога дійсно дійде до нужденних. Це не секрет. Чому не довіряють? Бо був так званий “запорізький прецедент”, коли там зникло кілька вагонів гуманітарної допомоги.  Міжнародні партнери бояться таких корупційних скандалів, тому й існує певна така недовіра. Саме тому до нас і звертаються”, – зазначив він. Максим Негров за працею у своєму гуманітарному штабі. Фото: соцмережі. Маленьким гуманітарним штабам часом складно впоратись з великими партіями допомоги, тому вони часто залучають місцевих волонтерів .

“Була ситуація: приїздить фура, повна продуктових наборів.  Там понад 1300 тих пакунків, а нас п’ятеро. Ми десь добу її розвантажували б, це було б важко. Ми запитали в соцмережі у херсонців: “Хто може допомогти?” – одразу прийшло багато людей. Ми зробили “ланцюжок”, і за кілька годин цю допомогу розвантажили й одразу ж почали її роздавати”, – зазначив Максим Негров.

У свою чергу, херсонські волонтери не можуть звинуватити херсонську владу в бездіяльності та зазначають, що наразі працювати у місті, що знаходиться під постійними обстрілами росіян, дуже складно.

“Якщо бути справедливим, то я впевнений, що є безліч випадків, коли представники влади приносять якусь користь херсонцям.  Я за цією роботою не слідкую, але якщо владою  справді щось робиться – це, звичайно, дуже добре” , – підсумував Негров.