Міжнародний Реєстр збитків, завданих Україні російською війною, приймає заяви від постраждалих

2 месяца назад 0

Повномасштабна російська агресія проти України призвела до масових смертей і страждань.  Лише на території Херсонської області на цей час зафіксовано загибель 1 373 та поранення 2 748 цивільних осіб. Кількість знищених та пошкоджених цивільних об’єктів, включаючи житлові будинки та домогосподарства, перевищує вже 23 тисячі. 

Про це інформує пресслужба Херсонської обласної прокуратури.

Важливою складовою мережі відповідальності країни-агресора за звірства є запуск Реєстра збитків, заподіяних агресією рф проти України, який приймає претензії. 
 
Головне завдання Реєстру – збір, обробка, систематизація та класифікація заяв фізичних, юридичних осіб та держави Україна. Визначення придатності заяв для включення до Реєстру та реєстрація прийнятих заяв з метою їх майбутнього розгляду та винесення рішення. 
 
Заяви повинні стосуватися збитків, втрат або шкоди, які:
—  були завдані 24 лютого 2022 року або пізніше;
—   були завдані на території України, в межах її міжнародно-визнаних кордонів, включаючи територіальні води;
—  були спричинені міжнародно-протиправними діями російської федерації в Україні або проти України. 

Реєстр є першим кроком для впровадження міжнародно-правового механізму відшкодування шкоди. Після створення компенсаційного механізму робота Реєстру продовжиться в рамках нової структури, і всі внесені до нього заяви та докази будуть передані до неї.
 
Важливо розуміти, що Реєстр не є судом, трибуналом, компенсаційною комісією або компенсаційним фондом. Він не розглядатиме заяви, що надходять до нього, по суті, не оцінюватиме їхню вартість і не призначатиме жодних виплат. Ці функції виконуватиме міжнародний компенсаційний механізм, який буде створено в майбутньому. 
 
Детальніше про міжнародний Реєстр збитків завданих агресією Російської Федерації проти України (або Реєстр збитків для України, RD4U) та подання заяв за посиланням (https://rd4u.coe.int/uk/about-claims-and-process).
 
Заяву можна подати через застосунок Дія: мобільний додаток або вебпортал (https://diia.gov.ua/services/RD4U). 
 
Потрібно заповнити форму та відповісти на вказані запитання, надати відповідні докази на підтримку претензії: документи, записи, заяви, фотографії чи інші матеріали, які підтверджують збитки.