Місцеві жителі, які виїхали з лівобережжя Херсонщини, повертаються: погрози та переоформлення майна

2 месяца назад 0

Окупаційна влада на лівобережжі Херсонщини примушує місцевих жителів переоформлювати право власності на майно за законами РФ. Через це деякі місцеві жителі, що виїхали повертаються.

Про це  в ефірі “Вгору” заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

За його словами, це один зі способів управління людьми:

“Шантажують людей, які виїхали. Люди повертаються. Цей потік не чисельний, але він є”.

До деяких людей звертались персонально.

“Якщо ви не повернетесь, то ваше майно буде націоналізоване. Деякі піддаються цим погрозам”, – додав Данилов.

Також зустрічаються випадки, коли люди повертаються, щоб продати своє майно. Вони беруть російський паспорт, переоформлюють за російським законодавством своє майно, продають його та знову виїжджають на підконтрольну Україні територію або за кордон. 

Окрім цього, повернення людей використовують із пропагандистською метою.
Наприкінці березня 2024 року незаконна влада на окупованих територіях Донецької, Запорізької, Луганської, Херсонської областей повідомила, що власники житла, розташованого на цій території, повинні зареєструвати право власності на житлову нерухомість у “Єдиному державному реєстрі нерухомості” РФ.

Жителям окупованої Каховки Херсонської області надходять повідомлення з вимогою протягом 30 днів надати представникам незаконної влади паспорти РФ і оригінали документів про право власності на нерухоме майно. Людям погрожують визнанням їхніх квартир або будинків “безхазяйними” з подальшою незаконною “націоналізацією”.