На фестивалі документального кіно презентували фільм «Нескорений Херсон»

5 месяцев назад 0

10 грудня 2023 року у херсонському просторі "Своє" в рамках фестивалю документального кіно про права людини "DocudaysUA" показали фільм "Нескорений Херсон".

Жителька Чорнобаївки Херсонської області  Марія Бурак приїхала на перегляд фільму разом з донькою.

"Дуже тяжко дивитися і переносити це все. Я в 41-42 роках в підвалі сиділа в війну, зараз вже другу війну переживаю. Я приїхала з донькою, вона волонтерка з початку війни", — говорить жінка.

Місцева жителька  Зера Куртмамедова також прийшла дивитись фільм про Херсон. За її словами, побачила пережиті емоції в окупації, бо вони також боялися.

"Я працювала в окупації в Ощадбанку, єдиній банківській установі, що працювала. До нас приходили, пропонували співпрацювати. Зараз дихати легше і це відрізняє від окупації", — каже херсонка.

Ольга Костюніна розказує, що такі фільми потрібні, щоб люди в інших містах побачили, яким було життя в окупації.

"Для того, щоб люди знали чим і як ми жили. А також дітям, бо це наша історія, а наші діти це з нами пережили",  — розказала жінка.

У фільмі розказана історія журналістів, які приїхала в Херсон з перших днів деокупації. і привезла.

Фільм обрали для показу у Херсоні,  адже  він про місто та його жителів, розповідає співзасновниця простору "Своє", голова громадської організації "Команда UA"  Наталя Шатілова

"Фільм вже показали в Києві і в інших областях України. Сприймається він, як Херсон, з натхненням. Всі з нами весь світ і Україна. Фільм про майбутнє, про стійкість, самодостатність, вибір, точку неповернення для Херсона та про те, що потрібно було видалити з нашого життя і вже видалене",  — сказала Наталія Шатілова. 

За словами режисера кінострічки "Нескорений Херсон"  Устина Данчука , у фільмі показані історії журналістів медіаплатформи "Вгору".  

"Герої фільму — чотири журналісти, які працювали в Херсоні. Вони беруть ці інтерв’ю, але насправді команда дуже велика. Збирали матеріали, знімали під час подій багато людей. Хтось на телефон, хтось на камеру, хтось фотографував. І ці кадри накопичувалися", — каже Данчук.
Робота над фільмом тривала від  початку року. Через підрив російськими військовими Каховської  ГЕС прем’єру вирішили відкласти.

"Фільм був уже готовий і ми зрозуміли, що ці матеріали безцінні з точки зору злочинів РФ, але поставили фільм на паузу, зібрали більше матеріалів, змонтували його та наприкінці літа відбулася прем’єра",  — каже режисер стрічки.

У планах авторів фільму створення нової стрічки  під назвою "Нескорена Херсонщина" після звільнення лівого берега області, розповів Устин Данчук.