На Херсонщині припинили легальну продаж скрапленого газу у балонах – у тому числі для пільговиків.

3 года назад 0

Раніше їх обслуговувало дочірнє підприємства «Газпостач», яке входило в структуру акціонерного товариства «Херсонгаз». Але нині шість міжрайонних філій ДП закрили, мережу розповсюдження «соціального» палива згорнули. Це підтвердив у розмові з кореспондентом «Голосу України» й голова правління ПАТ «Херсонгаз» Альберт Зангієв.

«Скраплений газ для потреб населення закуповували з аукціонів, але вони ще з позаминулого року не проводяться. Старі запаси давно вичерпалися, а за комерційною ціною вартість заповнення 18-кілограмового балону сягнула 550 гривень. Стільки платити споживачі не готові – часом машини з балонами цілий день їздили районами, і більше ніж один балон у одному селі продати не могли. Тепер пропонуємо громадам збирати списки покупців, і готові виїжджати, коли заявок буде сорок і більше. Але такої кількості не набирається», –коментує Альберт Зангієв.

Херсонщина – регіон степовий, і обсяг власних енергоресурсів тут обмежений. Тож попит на скраплений газ у краї, де стаціонарні газопроводи прокладені тільки на третині території, нікуди не подівся. Хтось по нього їде на автогазові заправки, а для інших нелегальні комерсанти придумали власний спосіб задоволення попиту: по селах у глибинці роз’їжджають автоцистерни із газом, і балони заправляють просто на місці. Виходить, звісно, дешевше, проте такий спосіб є небезпечним, і загрожує вибухом із жертвами та руйнуваннями.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.