На Херсонщині ввели карантин через метелика: причини появи та що допомагає боротися зі шкідником

3 года назад 0

Знищує однорічні і послаблює багаторічні рослини. На Херсонщині через білого американського метелика ввели карантинні зони.

Марія Олексієнко живе у Херсоні, та їздить на дачу поблизу Голої Пристані. Жінка розповіла, що їй подзвонили сусіди і сказали, що дерева їсть гусінь.

На своїй дачі Марія Василівна вирощує плодові дерева та квіти. Займається садівництвом все життя, приїжджає сюди і взимку, якщо не замерзає річка. Сад ростили разом з чоловіком, говорить пенсіонерка, тому засмучується, коли пропадають від шкідників рослини.

«Приїхала на дачу і бачу, що гусінь уже обліпила дерева. Ось на цій яблуні, вона дуже гарна, великі яблука були, цього року вони ніякі, а гусені уже багато. Бачите, зверху уже заплело верх яблуні.«, — показує жінка.

Верхівку яблуні заплела гусінь білого американського метелика

Оксана займається ландшафтним дизайном, вирощує декоративні рослини. Від гусені — великі збитки, розповідає жінка, знищені самшити та хости.

«Ще тиждень тому я приїжджала на дачу, все добре було. Цього разу приїхала, усі мої самшити поїла клята гусінь. Дуже шкода, тому що деякі з них я вирощувала майже 5 років, вистригала форми, кульки дуже гарні були. Думала, сад буде мати гарний вигляд, але, на жаль, ось така ситуація. Я поприскала їх перед тим, але не допомогло, на жаль. Зіпсовано і настрій, і ландшафтний дизайн«, — ділиться жінка.

Кущ самшиту пошкоджений гусінню

Сусід Марії Олексієнко Сергій на своїй дачі вирощує екзотичні види рослин, зокрема хурму, інжир, гранат. Чоловік розповідає, гусінь знищила цілі дерева. Проблема у тому, що вона швидко розповсюджується, говорить чоловік.

«Погоди спочатку спекотні, а потім у червні холоди пішли. Затримався ріст винограду, усього іншого теж – персики, груші. Потім все ніби почало відходити, а тут серпень і гусінь пішла. Дуже сильно. Ось це дерево вчора підходив – нічого. А наступного дня купа вати від гусені. Ледве встигаєш обрізати ці гілки. У мене хурма ніколи не хворіла. Завжди жива була. Цього року три чи чотири гілки довелося зрізати прямо з плодами. Винесли ці гілки на берег, ледве встигали виносити, щоб позбутися цієї гусені. Її мільйони. Винесли на берег, а вона перелізла на обліпиху. Усе дерево майже загинуло«, — розповів Сергій Шевченко.