На Херсонщині чиновники високого рангу обговорили важливий для зрошення законопроєкт

3 года назад 0

Зрошення – це тренд для України, який завжди буде у ТОПі. Саме на цьому було наголошено на одному з наймасштабніших заходів на Херсонщині.
Серед запрошених були присутні політики високого рангу, від яких залежить доля та розвиток зрошення, та успіх початих реформ – Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, його перший заступник Тарас Висоцький, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики Артем Чорноморов, т.в.о. голови Держводагентства Олексій Кузьменков, народні депутати, керівництво Херсонської області Сергій Козир, Самойленко Олександр — Публічна сторінка, голова Всеукраїнська Аграрна Рада Андрій Дикун, президент Української асоціації виробників картоплі Денис Стаценко, представники дипломатичних установ, обласні депутати.
Депутат Херсонської обласної ради, голова правління ГС «Асоціація об’єднання водокористувачів» Володимир Хвостов наголосив на прийнятті народними депутата важливого для аграріїв законопроєкту №5202-д «Про ОВК».
«Нам дуже важливо, зокрема, через сьогоднішній захід донести до Верховна Рада України значимість цього документа. Вважаю, що влада та бізнес повинні працювати в команді, як союзники, які мають спільний інтерес – розбудовувати успішну Україну. Тож сподіваємося, що наш голос буде почуто та розраховуємо на позитивний результат», — наголосив він.
Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко запевнив учасників круглого столу, що законопроєкт 5202-д цього року обов’язково приймуть.
«Ще до кінця року у нас є можливість запустити роботу ОВК» , — зазначив міністр.
Голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун наголосив, що законопроєкт про ОВК народжувався надзвичайно складно. Над ним працювали фахівці аналітичного центру ВАР «Розумна країна», Програми USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО, Інституту водних проблем і меліорації НААН. Документ сьогодні підтримує аграрна спільнота, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Державне агентство водних ресурсів України, ГС «Асоціація об’єднання водокористувачів» міжнародні фінансові організації.
Власним досвідом побудови системи зрошення з нуля та отриманими результатами поділився Володимир Хвостов. У селі Новонаталівка Каховського району він реалізував проєкт з будівництва приватної насосної станції. Менше ніж за рік сільгоспвиробник побудував зрошення на площі 956,67 га. Проєкт обійшовся у 46 млн грн.
«Я наважився на цей крок і отримав лише переваги. Тож на власному досвіді можу сказати: в нас є перспективи відновити зрошення, але у симбіозі з владою. І законопроєкт №5202-д – один із переможних шляхів. Адже позитивним моментом у документі є те, що Організації водокористувачів окрім вкладення власних коштів зможуть залучати інвесторів та виборювати гранти на ремонт насосних станцій та будівництво нового зрошення. Нам дуже важливо, зокрема, через сьогоднішній захід донести до Верховної Ради значимість цього документа. Вважаю, що влада та бізнес повинні працювати в команді, як союзники, які мають спільний інтерес – розбудовувати успішну Україну», — зауважив Володимир Хвостов .
Анна ДМИТРІЄВНА