На Херсонщині ДахаБраха та Джамала у творчій формі розповіли про геноцид кримськотатарського народу

3 года назад 0

Глибока травнева ніч, лунає тривожна сирена, а далі секундна тиша, яку розбиває гучний та пронизливий стукіт в двері. На порозі стоять співробітники НКВД, які прийшли, щоб виконати незаконний наказ, – виселити з Криму десятки тисяч кримських татар, звинувачених радянською владою в співпраці з німецькими загарбниками.  

Протягом 18 – 20 травня 1944 з півострова було виселено близько 200 тисяч кримських татар. Репресивна машина не шкодувала нікого, в ешелони відправляли всіх: від немовляти до старого. 

Більшість набитими потягами відправили до Центральної Азії. Дорога займала близько 30 днів, а тому в нелюдських умовах, від голоду, задухи, хвороб та виснаження загинуло чимало депортованих. 

Насправді ж жодних доказів “масового дезертирства” кримських татар не існувало, а цілий народ став жертвою тоталітарного радянського режиму. 

У творчому форматі про події тих років розповіли кримськотатарські хореографічні колективи під музичний супровід відомого українського гурту ДахаБраха. Етнохаос вдало поєднаний з театралізованою постановою не зміг залишити байдужим жодного глядача. 


Так у Херсоні розпочався вечір-реквієм “Пам’ятаємо”, присвячений Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Найочікуванішою подією заходу став виступ співачки Джамали. Зі сцени вона поділилася: 

“Сьогоднішня подія – це щось просто неймовірне. Я вдячна тим, хто сьогодні разом зі мною насолоджується музикою та вшановує пам’ять десятків тисяч кримських татар, незаконно депортованих радянською владою”.

Особливе захоплення у глядачів викликала пісня Джамали “1944”, яку вона виконала двічі на прохання публіки. Це драматична пісня пам’яті, яка розповідає про трагедію кримськотатарського народу. Саме з нею співачка виборола перемогу на конкурсі “Євробачення”. Пропонуємо вам переглянути фрагмент виступу Джамали: 

Якщо ви пропустили вечір-реквієм, пропонуємо вам переглянути відеозапис події: 

Додамо, що вечір-реквієм, присвячений вшануванню пам’яті трагічних подій, що сталися з кримськотатарським народом 18 травня 1944 року, організовано БО «ККСЦ «Куреш» спільно з ГО “ГОГОЛЬFEST”, Агенцією США з міжнародного розвитку USAID, та за підтримки ГО “Нова генерація”, а також облдержадміністрації. Спеціальна подія створена режисером Владом Троїцьким.