На Херсонщині експедиція Національного музею Голодомору збирає свідчення

3 года назад 0

На Херсонщині працює експедиція Національного музею Голодомору-геноциду, в рамках якої записують свідчення тих, хто ц 1932-1933 роки пережив Голодомор.
1932-го Лідії Литвиненко було 5 років. Жінка розповідає, що через юний вік не все пам`ятає, а тоді не зовсім усвідомлювала, що відбувається навколо. Згадує, як разом із братами збирали колоски, що залишилися на полі після збирання врожаю. Тоді люди намагалися знайти хоч щось їстівне, її брати ставили у степу дерев`яні капкани та ловили ховрахів..
" Приносять додому, починають обробляти. Мама як посмажить м`ясо, воно пахуче було. Я і досі пам`ятаю – гарне м`ясо було. Мабуть, тільки вони і тримали людей. Це я пам`ятаю " — говорить Лідія.
Жінка пригадує, як мама намагалася прогодувати її з братами, приносила додому якусь їжу, де брала її, не знає. Каже, доводилося їсти і різне листя, і траву.
За словами Лідії Литвиненко, люди шукали хоч якусь їжу.
" Вишукували – бабки, лапки казали. Лапки таке білувате листя широке. Оцей стовбур товстенький, його як обчистиш, це ми їли. Бігали на степ і рвали його, бо у нас степ навкруги був. Нам таке, наче їстівне було " — розказує жінка.

Родину Лідії Литвиненко не розкуркулювали, а от чоловік їй розказував, що його сім’ю радянська влада розкуркулила. У ті часи на селі ліквідовували заможних господарів. Керівник групи Михайло Костів говорить, що це 4-та експедиція і проходить на Херсонщині та Миколаївщині
" Степова територія і люди часто виживали за рахунок от ховрашків, сурогатів. Маємо досить пізні історії, коли свідки розповідають про масову смертність під час Голодомору ", — каже Михайло Костів.
Найстарший свідок, якого знайшли у цій експедиції, 1925 року народження. Зараз знайти людей, які добре пам`ятають ті часи, розповідає Михайло Костів, дуже складно.
"Свідків Голодомору залишилось одиниці. Ці люди у поважному віці і, по суті, ця експедиція — останній шанс, щоб їх свідчення донести до українців, до всього світу, щоб тема Голодомору не була забута", — розповів керівник експедиції.
Експедиція триватиме до кінця жовтня, після чого відео зі спогадами українців поширять на різних майданчиках, сказав Михайло Костів.
Суспільне Херсон