На Херсонщині гальмує податкова амністія

2 года назад 0

В Україні оголосили податкову амністію і скористатися наданою владою можливістю легалізувати свої набутки у національній чи іноземній валюті, дорогоцінних металах, на перший погляд, досить легко. Всього лише поклав їх на спеціальний поточний рахунок у банку, подав з цього приводу одноразову декларацію, потім сплачуй збір і користуйся «очищеними» заощадженнями.
Та з початку дії податкової амністії (1 вересня поточного року) минуло майже три місяці, а на Херсонщині жоден «підпільний мільйонер» так і не скористався можливістю вивести свої статки з тіні. І справа не в тому, що їх тут немає: варто поглянути, скільки по містах їздить розкішних іномарок, які палаци зводять, і будь-які сумніви у наявності таких багатіїв зникають.
Але бажаючі «амністувати» капітали стикаються з несподіваною проблемою,що не залишає від їх намірів «каменю на камені».Виходить за принципом: «Хотіли як краще – вийшло, як завжди».
От як прокоментував ситуацію виконувач обов’язків начальника Головного управління Державної податкової служби у Херсонській області, АР Крим та Севастополі Ігор Клим: — На Херсонщині заявки від громадян, котрі не проти легалізувати неоподатковані раніше доходи, також надходять. Але рушаючи до банку для відкриття спеціального рахунку, клієнти чують попередження – кошти мають пройти процедуру фінансового моніторингу, як це передбачає відповідний закон.
З цього приводу вже є роз’яснення Національного банку України про те, що у випадку з активами, які вносять у рамках податкової амністії, механізм фінмоніторингу не застосовують – адже клієнт просто не здатен документально підтвердити їх походження. Та роз’яснення службовці банків ігнорують, підстраховуючи таким чином себе. Тож громадяни просто розвертаються та йдуть геть, а податкова реформа у краї гальмує, кошти до економіки не вливаються – лежать по кутках «мертвим вантажем». Як не прикро, але бюрократія поки що дається взнаки.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Новий день