На Херсонщині громади отримують швидкісний інтернет за кошти державної субвенції

2 года назад 0

За кошти “Інтернет-субвенції” села отримали швидкісний інтернет та базову локальну мережу у соціальних закладах, у тому числі Wi-Fi-покриття. Тисячі українських сіл у 323 громадах вперше під’єднано до оптичного інтернету. Для цього оператори побудували близько 4 000 кілометрів волоконно-оптичних мереж. Майже 2 500 соцзакладів отримали доступ до швидкісного інтернету. У їх числі й 9 населених пунктів Горностаївської громади: Маринське, Червоноблагодатне, Лопатки, Козачі Лагері, Нові Олешки, Славне, Нова Благовіщенка, Новоєлизаветівка та Василівка.
Нагадаємо, що у квітні 2021 року з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості було виділено інтернет-субвенцію. Умова: придбання послуг з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету, що розташовані в населених пунктах, у яких відсутнє покриття волоконно-оптичними мережами та засновниками яких є територіальні громади.
Для отримання коштів субвенції з підключення закладів соціальної інфраструктури до широкосмугового доступу до Інтернету, Горностаївська селищна рада 18 травня 2021 року через Єдиний державний веб-портал електронних послуг “Портал Дія” подала клопотання до Міністерства цифрової трансформації України ( Мінцифра), яке включало всі населені пункти громади, де відсутній широкосмуговий доступ до Інтернету.
Комісія сформувала перелік населених пунктів, для яких за рахунок субвенції планувалося здійснити закупівлю товарів, робіт і послуг у поточному бюджетному році – до нього потрапили населені пункти Горностаївської ТГ: Маринське, Червоноблагодатне, Лопатки, Козачі Лагері, Нові Олешки, Славне, Нова Благовіщенка, Новоєлизаветівка та Василівка.
У червні розпорядженням Кабміну у червні кошти розподілили, на Горностаївську громаду – 1 537,184 тис грн. За результатами публічних закупівель щодо надання послуг з підключення широкосмугового доступу до Інтернету, переможцем став учасник – ПП «Цифрові комунікації» (Digicom).
У перелік населених пунктів, для яких за рахунок субвенції могли провести широкосмуговий доступ до Інтернету у поточному бюджетному році, не потрапили села громади: Зелений Під, Вільне, Кочубеївка, Красне, Ясна Поляна – через відсутність закладів соціальної інфраструктури.
Не потрапило в перелік, також село Ольгине, хоча на території села діють багато закладів соціальної інфраструктури. На той час тут надавав послуги Інтернету – ФОП Ісаєв М. М. (City Net). Даний випадок не поодинокий на території області, що через дії ФОП Ісаєв М. М. деякі населені пункти області залишилися у 2021 році без широкосмугового доступу до Інтернету. Комісійно Горностаївською селищною радою було складено акт з підтверджуючими фото про відсутність широкосмугового доступу до Інтернету в селі Ольгине та подано на розгляд до Мінцифри. Але розпорядженням КМУ вже був затверджений розподіл коштів на 2021 рік.
Втім, Мінцифра оголосила II етап надання громадам інтернет-субвенції у 2022 році. За клопотанням Горностаївської ТГ до переліку потрапило село Ольгине.
Уже є домовленість з ПП «Цифрові комунікації» (Digicom) про прийняття ними участі в публічних закупівлях щодо надання послуг з підключення села Ольгине, проведення якого планується на початку 2022 року.
Горностаївка INFO