На Херсонщині йде боротьба з паліями

3 года назад 0

Осінь — в самому розпалі, і, здавалося б, ось він, то час, коли курна літня спека відступила, а морози ще не скоро, і можна дихати на повні груди свіжим повітрям, насолоджуючись пішими прогулянками.
Надихатися після закінчення сезону цвітіння амброзії не вийде, так як настав час багать … Цю осінню українську традицію до сих пір не викорінили ні пояснення фахівців про шкоду для людини диму від спалювання листя, ні штрафи за такі методи «збирання» території.
Люди сміливо продовжують спалювати купи листя, сухої трави і навіть сміття на своїх ділянках або поруч на пустирі. І тільки стовпи диму, що видніються то з одного, то з іншого двору, видають паліїв.
Мешканець Херсона, обурений тим, що сусіди вже закоптили всю вулицю. Але ж листя ще толком не опало. Страшно уявити, що далі буде, нарікає херсонець.
А житель приміського селища Антонівка розповів про вічну проблему: в балці біля кладовища (недалеко від школи № 21), де роками складують відходи, час від часу, мабуть, хтось із тих, хто зносить на пустир сміття, його ж і підпалює. Днями невідомі підпалили стихійне звалище, в результаті загорілася така територія, що вночі приїжджали пожежні.
Швидше за все, громадяни, які позбавляються від сухого листя і трави подібним чином, просто не усвідомлюють, а може, і не знають, яку шкоду вони завдають своєму здоров'ю і здоров'ю оточуючих. Тліючі листя виділяють чадний газ, який блокує надходження кисню до тканин організму. Також при спалюванні виділяється бензопірен, який може викликати у людини рак! З димом в повітря надходять діоксини — одні з найбільш отруйних для людини речовин. Спалювання листя призводить до забруднення повітря, води і ґрунту.
У коментарі сайту «ВВС / Україна» київський хірург Юрій Межибовський зазначив, що при спалюванні однієї тонни рослин в повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин. «І все це проникає в легені», — пояснив доктор. За словами лікаря, спалювання листя виділяє отруйні гази, вони можуть бути джерелом алергії і впливати на імунну систему. В першу чергу, страждають люди похилого віку, діти і вагітні жінки. При згорянні виділяються вуглекислий газ і оксид азоту. Це може викликати бронхоспазм, алергію, кашель, задуху. «Дим від багаття має в 350 разів більше шкідливих речовин, ніж дим від куріння», — зауважив Юрій Межибовський.
Міністерство екології та природних ресурсів попереджає, що такі дії призводять також до зникнення деяких видів тварин і загибелі комах. Екологи закликали компостувати рослинні залишки й удобрювати ними грунт.
А для тих, кого пояснення багатьох лікарів і вчених не вражають, є інша мотивація — штрафи. Нещодавно про них нагадали в Держекоінспекції Південного округу.
З 17 березня 2021 року набрав чинності новий закон про посилення відповідальності за спалювання сухої трави, лугів, пасовищ, ділянок із степовою і інший природною рослинністю, опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках і так далі.
Тепер за самовільне випалювання рослинності, її залишків загрожують штрафи: для громадян — від 3060 до 6120 грн; посадових осіб — від 15300 до 21420 грн.
За спалювання відходів і залишків сухої рослинності порушникам доведеться заплатити від 340 до 1360 грн .; посадовим особам — від 850 до 1700 грн.
До слова, нещодавно палія стерні на Херсонщині залучили до адмінвідповідальності. Поскаржилася на нього до Держекоінспекції Південного округу мешканка селища Привольне (Генічеський район). Як повідомили екологи, порушника притягнули до адмін-відповідальності за самовільне випалювання рослинності. Яку суму штрафу — 3060 або 6120 гривень — довелося заплатити палію, не повідомляється.
За матеріалами сайту Гривня