На Херсонщині лікарню залишили без газу

3 года назад 0

Від постачання газу відключили найбільший лікувальний заклад Херсонщини — обласну клінічну лікарню.
Тепер тут нема на чому готувати пацієнтам їжу, та й котельня гарячу воду не гріє. При цьому жодних боргів за енергоносії стаціонар не має — просто фірма, з якою уклали договір, припинила постачання газу, не повідомивши про це за місяць, як має бути за умовами угоди. Хоча мала виконувати взяті на себе зобов'язання ще до кінця цього року. Комерсантів просто не влаштувала ціна, оскільки газ дуже подорожчав. Тож газовий вентиль без жодних пояснень та перемовин просто перекрили та опломбували. І живіть собі як знаєте!
Керівники лікарень не виключають, що й інші постачальники можуть вдатися до схожих кроків, що межують із відвертим беззаконням. Тож голова Херсонської облради Олександр Самойленко у відповідь також пішов на безпрецедентний крок — заборонив керівникам комунальних закладів пропускати до газових вентилів будь-кого.
"Якщо вдарять морози, я особисто прийду та зірву пломбу в обласній лікарні, і нехай зі мною потім судяться. Новонароджені діти та хворі, котрі чекають на операції, важливіші за гроші", — цей вислів очільника громади краю вже облетів місцеві ЗМІ.
Тим часом, і в тих громадах, де газ поки що не перекривали, чухають потилиці: що робити далі? Адже договори на постачання блакитного палива укладали до кінця календарного року. Розраховували, що газ для обігріву соціальних закладів на 2021-й можна буде купувати на енергоринку по 12-15 гривень за кубометр, а нині трейдери пропонують його за біржовою ціною у 33-34 гривні за куб. Це означає, що на обігрів доведеться витратити удвічі більше, ніж планували, і треба "зрізати" інші статті бюджетних витрат. Адже зайвих доходів у скарбничках сільських та селищних рад немає.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України