На Херсонщині медики безкоштовно перевіряють громадянам слух на вулицях

4 года назад 0

24 вересня херсонці могли безплатно перевірити слух. Спеціально обладнаний кабінет на колесах працював біля ТРЦ "Фабрика" у рамках Всеукраїнського проєкту перевірки слуху.
Всеукраїнський проєкт перевірки слуху ініціювала громадська організація "Відчуй". "Кабінет на колесах" відвідає великі та маленькі міста у різних регіонах України, розказав проєктний менеджер громадської організації "Відчуй" Юрій Манько. До того, як приїхати у Херсон, фахівці перевіряли слух в одеситів. Херсонка Лариса вирішила приєднатися до акції. Вона розповіла, що дізналась і прийшла перевірити, бо на одне вухо погано чує.
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожна 10 людина у світі втрачає слух. В Україні – кожна 8. У молодих людей псується слух, зокрема і через звичку слухати голосно музику у навушниках, — говорить проєктний менеджер громадської організації "Відчуй" Юрій Манько:
"Ми створили проєкт "Кабінет на колесах", щоб врятувати країну від тиші. І ось цей проєкт відвідає 31 місто України, щоб людям у віковій категорії від 7 до 55 років можна було перевірити слух. Чому така категорія, тому що до 7 років складно з нашим обладнанням це зробити. А у людей старших 55 років і так з віком є порушення слуху".
У Херсоні люди похилого віку більше дбають про своє здоров’я, ніж молодь, — говорять фахівці "Кабінету на колесах". З 10-ї години перевіряли слух люди старшого віку, молодь не дуже цим переймається, говорить аудіометрист проєкту Владислав Ващенко.
Артем – один з небагатьох молодих людей, хто взяв участь в акції. Він розповів, що ліве вухо страждає, сказали перевіритися у лора. Додав, що це почалось 5 місяців тому.
Звичка не носити шапку взимку, отити, голосна музика впливають на слух, при вчасному виявленні проблеми є шанс зберегти слух, — говорить Владислав Ващенко. Також, за його словами, жителі великих міст частіше мають проблеми зі слухом, ніж жителі сільської місцевості.
Чому треба перевіряти слух, адже ми перевіряємо зір, ходимо до стоматолога, а про лор-лікаря ніколи не замислюємося. І багато з нас мають втрати слуху, і навіть деякі з них і не підозрюють про втрату слуху, доки друзі не починають казати – а чому ти перепитуєш? Це стосується і молодих людей також, бо вони часто носять навушники. Ось цей хлопець, який був, у нього є втрата слуху. І він мені сказав, що він дуже любить слухати музику голосно в навушниках".
25 вересня "Кабінет на колесах" вирушить до Нової Каховки.
Олена Протопопова, Владислав Купрєєв
Суспільне Херсон