На Херсонщині мешканців села Інгулець Катерину Кордік і Олександра Горбацевича суд визнав винними в колабораційній діяльності

8 месяцев назад 0

Херсонський міський суд 28 серпня виніс вироки двом мешканцям села Інгулець Дар’ївської громади Херсонського району. Катерина Кордік і Олександр Горбацевич визнані винними в колабораційній діяльності і за це позбавлені права обіймати посади в органах державної влади або місцевого самоуправління строком на 10 років, без конфіскації майна. Тим часом обидва колаборанти отримують від України і іноземних донорів гуманітарну допомогу, що обурює їхніх односельців.

Про це повідомляє .

, що мешканка села Інгулець  Катерина Кордік з вересня до початку листопада 2022 року добровільно обіймала посаду соціального працівника окупаційного «Ингулецкого сельського совета Военно-гражданской администрации Белозерского муниципального округа». Вона виплачувала російські так звані пенсії, гуманітарку, консультувала людей як отримувати соціальні виплати від окупантів.

Олександр Горбацевич , , з квітня по листопад 2022 року займався в Інгульці антиукраїнською агітацією, публічно закликаючи односельців співпрацювати з державою-агресором у численних розмовах біля магазину по вулиці Гагаріна, 111.

Обидва обвинувачених у суді повністю визнали свою вину. Їхні дії кваліфіковані як колабораційна діяльність. Олександра Горбацевича засуджено за ч. 1 ст. 111-1 КК України, Катерину Кордік – за ч. 2 ст. 111-1 КК України. Санкція статей не передбачає позбавлення волі, тож обидва колаборанти отримали покарання у вигляді позбавлення права обіймати посади в органах державної влади і місцевого самоврядування та займатися діяльністю, пов’язаною із наданням публічних послуг строком на 10 років.

Як розповів ЦЖР староста села Інгулець Ігор Лапін, Олександру Горбацевичу вже за 60 років, а Катерині Кордік біля 35-40. Обидва вони особливо ніде не працювали, а в окупації відкрито і добровільно пішли на співпрацю з ворогом.

«Багатьох у селі обурює, що і Кордік, і Горбацевич отримують зараз гуманітарну допомогу на рівні з усіма іншими людьми. Мене це теж дуже обурює, бо я сам був поранений в бою у Бузковому парку в Херсоні 1 березня 2022 року, коли у складі тероборони ми намагалися зупинити ворога. Але я не можу не видавати їм гуманітарку, бо за законом вони такі ж члени суспільства як і всі інші. Щоб допомогу їм не давати, треба мати на руках вирок суду, який має законну силу, аби була законна підстава для відмови», – сказав Ігор Лапін.

За його словами, вирок суду для обох колаборантів дуже м’який. «Але головне, що вони визнані винними в цьому злочині», – додав він.