На Херсонщині під танками озимі не ростуть

2 года назад 0

На Херсонщині весняно-польові роботи – та посівна ярих чи то буде, чи то ні.
Ті аграрії, котрі встигли запастися добривами та пальним (і якщо його не розікрали окупанти) , готуються вивести трактори в поле, щойно потеплішає. Але їхні резерви, надто у дрібних господарствах, украй обмежені. І на всю посівну їх однозначно не вистачить. Та й у більших сільськогосподарських підприємствах «запас міцності» не такий уже потужний.
Директор ТзОВ «Світанок» у Генічеському районі Херсонщини, депутат Херсонської обласної ради Сергій Максименко : «Ще до початку війни ми встигли підживити десь половину озимих. Потім вдарили морози, й роботи довелося припинити. Бойові дії наше господарство не зачепили, але це не означає, що все добре.
Головна проблема – паливо. Його вистачить на сівбу раннього ярого ячменю, а на все інше – вже ні. Між тим, нам дуже потрібні саме кормові культури – адже тримаємо велике тваринницьке господарство, й поголів’я поки що не скинули. Якщо з пальним якось не владнається, Таврії загрожує значна втрата майбутнього врожаю – до третини».
Такий недобір пшениці, кукурудзи, соняшнику, ячменю буде дошкульним ударом не тільки для України, а й для світу в цілому. Адже зерно та продукти його переробки, ті ж комбікорми, – це експортний товар, суховантажі з яким ледь не цілорічно відходять від терміналів Херсонського морського торгового порту. Скільки його можуть недоотримати у найближчій перспективі споживачі з голодних країн Азії та Африки, можна підрахувати, скориставшись офіційною статистикою.
Так, минулого року аграрії Херсонщини зібрали 3,1 мільйона тонн зернових та зернобобових культур. Неважко відмінусувати від цієї рекордної цифри третину, і матимемо в підсумку недобір більше ніж мільйона тонн зерна!
Влада Херсонщини також вважає, що можливість вивести у поля трактори і комбайни для нинішнього сезону є ключовим. Зможемо це зробити – будемо з хлібом. Ні – продовольчий ринок очікує дошкульний удар. «Ми відчуваємо нестачу палива. Земля підготовлена, але нам потрібні ще гербіциди. Посівну кампанію будемо намагатися проводити»,голова Херсонської облради Олександр Самойленко.
Наразі в хліборобів краю ще є свій «золотий фонд» – понад півмільйона гектарів озимого ячменю, пшениці, сої. Їх посіви нормально пройшли зиму, та в умовах, коли поля плюндрують російські танки й БТРи, врожайності це не додає. Прямі втрати від бойових дій у регіоні аграрії оцінюють ще у два-три відсотки врожаю озимих. Про це, зокрема, сказав автору цих рядків засновник першого в області фермерського господарства «Зоря Херсонщини» (Каховський район) Леонід Кириченко.
Та що б там не відбулося, а хлібороби Таврії готуються виходити в поле. Не буде на чому працювати тракторам – оратимуть на конях. Та хоч на собі, як у другу світову. Адже не зораєш ниви навесні, і з осені не буде чого їсти, що в селах, що в містах. «Окупація не вічна – вічна селянська праця» , – влучно висловився директор дослідного господарства «Асканійське» у селі Тавричанка на Херсонщині Віктор Найдьонов .
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України