На Херсонщині почали лісокультурну кампанію

2 года назад 0

Лісгоспи Херсонщини почали лісокультурну кампанію ще до того, як почалися воєнні дії, тому є певна кількість висаджених лісів, але це не те, що було заплановано. Наразі говорити чи буде далі висадження — не можна, погодні умови не дають проводити висадку. Про це Суспільному повідомив експерт з лісового господарства.
"Можливо на осінь. В планах області було багато висадити, пошкоджені ділянки, більше 600 гектарів планів. Посадкового матеріалу достатньо багато, шкода що він переростає , але на сьогоднішній момент як і роботи з лісорозведення і лісовідновлення проводиться не можуть. Тому що території по факту окуповані і заблоковані. Скадовський лісгосп встиг під час цієї ситуації висадити 10 гектарів нового лісу. Сподіваюсь він збережеться", — розповів експерт.
За його словами поодиноко, там де є можливість реалізації деревини, яка була заготовлена до бойових дій проводиться. Нова заготівля не ведеться, тому що на ті території просто заборонено заходити бо там є залишки після певних дій, можуть бути підриви. На території, де не було бойових дій, де не було вибухів працівники лісової охорони виходять на роботу, здійснюють і патрулювання лісу, гасіння пожеж.
На сьогоднішній день таких великих пожеж не видно, як були перші дні коли велися бойові дії. За день було їх більше ніж в загальному ніж за минулий рік. Об’єми пошкоджених територій на сьогодні в 2,3 рази збільшилися. Якщо у порівнянні з минулим роком було 5-7 гектарів, то сьогодні їх сотні.
Також він говорить, що колектив намагаються зберегти, нікого не звільняють, заробітну плату намагаються виплачувати хоча б частково. "Звичайно, є люди які поїхали в силу сімейних обставин з області. Більшість техніки на місці. Волонтери з лісгоспів інших областей допомагають ліками, продуктовими наборами. Готували списки людей потреб працівників і за цими списками по можливості надали волонтери допомогу. Прийшла допомога продуктових пакетів, це була особиста ініціатива нашого колишнього працівника. Він допоміг одному лісгоспу, передали 100 продуктових пакетів", — говорить експерт з лісового господарства.