На Херсонщині селяни незадоволені кадровими рішеннями Національної академії аграрних наук

3 года назад 0

Влаштовані Національною академією аграрних наук України у розпал осінніх польових робіт конкурси на заміщення посад директорів підвідомчих державних дослідних підприємств збурили серед селян серію протестів. Найприкріше, що під кадровий академічний каток потрапили керівники не відстаючих, а благополучних господарств.
Серед таких – «Зорі над Бугом», що у Вознесенському районі на Миколаївщині і дослідне господарство Інституту рису НААНУ на Херсонщині. Цим господарствам члени конкурсної комісії академії «висватали» керівників, котрі, кажуть селяни, уміють ділити (зокрема землю), а не примножувати (врожаї).
За підсумками «конкурсного відбору», що відбувався, подейкують, за зачиненими дверима директорувати у рисівницьке господарство прибув негоціант начебто із міста Х. на річці Лопані Андрій Борейко.
Так-так, той самий, котрий на керівних посадах, кажуть, зуби з’їв, очолюючи ряд компаній – «Універсал 2000», «Українська транспортна компанія БАМ», «Компанія Рапід-Прес», «Оскар Агро», «Ротен». Всі ці компанії так чи інакше пов’язані із популярним нині промислом – торгівлею. Тепер от – новий, на академічному рівні, виклик долі.
В Інституті рису НАНУ Андрія Мироновича стріли на розстеленому килимі, чого не скажеш про дослідне господарство. Колектив заявив прямо: «Не знаємо, що це за чоловік і знати не хочемо! Може для академії він і хороший, тільки у нас інша думка».
Свою позицію щодо «коня на переправі» профспілковий комітет та трудовий колектив ДП «ДГ Інституту рису НААН» виклали у зверненні до президента Національної академії аграрних наук України, академіка НААН Гадзала Я.М. та голови конкурсної комісії академії.
Автори звернення занепокоєні ситуацією, що відбулась із відомим у державі елітно-насінницьким господарством, що виробляє базове та сертифіковане насіння рису, пшениці і ячменю сортів, районованих в Україні.
Висока культура землеробства, а також підбір висококваліфікованих кадрів, спеціалістів та механізаторів, дозволяє щорічно отримувати високі результати збору врожаю, близько 8 тонн з 1 га врожаї зернових культур, отримувати прибутки, що забезпечують всі потреби підприємства, включаючи регулярну виплату заробітної плати та оновлення матеріально-технічної бази та наповнення Державного бюджету України та місцевого бюджету.
Високі виробничі результати рисівники пов’язують із іменем директора господарства, кандидата економічних наук Валентини Уманської, яка з 2015 року очолює дане господарство. Які можуть бути питання? Питання є.
Автори Звернення нагадують керівництву НАНУ про те, що 16 вересня 2021 року відбувався конкурсний відбір на посаду директора ДП «ДГ Інституту рису». За результатами відбору переможцем комісія визнала Андрія Борейка. Дивні діла твої, Господи! Хіба ж впродовж звітного періоду від попередніх виборів керівника до Уманської В. В. з боку Академії була хоч одна претензія?..
У своєму Зверненні рисівники запитують керівництво НААНУ, яке відношення Борейко А. М. має до сільськогосподарської галузі, не говорячи вже про галузь рисівництва? Ось все, про що їм вдалося дізнатися: «На основі даних із сайту YouControl з каталогу власників та директорів компаній Борейко Андрій Миронович є керівником 5-ти, підписантом 5-ти, засновником 2-х, беніфіціаром -1 Компаній, одна з яких вже перебуває на стадії припинення.
Автори Звернення зауважують: «Оскільки трудовий колектив занепокоєний зміною керівництва господарства, це може поставити під загрозу збереження робочих місць, виплату заробітної плати, соціальних гарантій, пільгових пенсій, перспектив розвитку села, розпаювання земель.
Гарантії збереження робочих місць 180 працівників та впевненість у завтрашньому дні є основним занепокоєнням кожного з нас та наших сімей, оскільки господарство є єдиним стабільним державним підприємством у нашому районі і єдиним джерелом доходу його робітників.
За період роботи Уманської Валентини Валеріївни на посаді керівника з 2015 по вересень 2021 на підприємстві відбулися відчутні позитивні зміни: організаційно підсилено і оптимізовано керівні ланки виробничої сфери – рослинництва, тваринництва, переробки с/г продукції.
Регулярно оновлюється машинно-тракторний парк сучасною технікою, що сприяє підвищенню якості польових робіт, своєчасному проведенню сівби і збирання врожаю.
Господарство є фінансово-стабільним, колектив працівників та спеціалістів на своєму місці. Заробітна плата виплачується вчасно – двічі на місяць, плинність кадрів зменшилася вдвічі. У відповідності до Колективного договору, виплачується матеріальна допомога на оздоровлення під час відпустки, премії, та інші заохочувальні виплати, підтримується соціальна сфера села.
Нам не зрозуміла причина раптової зміни висококваліфікованого керівника господарства Уманської Валентини Валеріївни. Ми маємо негативний досвід, коли на цій посаді перебувало попереднє керівництво до 2015 року, яке запровадило так звані передові форми залучення додаткових інвестицій в господарство «форвардні контракти», на яких втрачались значні власні обігові кошти і зводилось нанівець дохідність підприємства.
Завдяки зусиллям директора Уманської В.В., її виваженій та грамотній фінансовій політиці, підприємство вийшло з критичного фінансового стану і має великі перехідні товарні запаси та стабільно і впевнено може працювати.
Просимо Вас врахувати думку нашого трудового колективу та скасувати незаконне рішення конкурсної комісії НААН з виборів директора, які пройшли з порушенням чинного законодавства та продовжити контракт Уманській В.В., не нагнітати напругу в суспільстві до критичної та дати нам можливість спокійно працювати», — закликають столичних покровителів НАНУ рисівники.
Тим часом, «претенденти на папаху», котрі може вперше у житті побачили, як росте рис, вже приземлилися в Антонівці. Їх супроводжує «уповноважений» від НААНУ пан Дудченко В.В., нинішній директор Інституту рису.
Поки що повпред аграрної академії опечатав контору дослідного господарства. Дивись, так і саму академію опечатає. А що?.. Макс РАШПІЛЬ