На Херсонщині спостерігається позитивна динаміка зростання надходжень до місцевих бюджетів

2 года назад 0

Наразі одним з актуальних питань діяльності Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі є збільшення надходжень до місцевих бюджетів, покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів та виявлення додаткових резервів наповнення бюджетів територіальних громад.
Тісна співпраця з органами місцевого самоврядування позитивно позначається на додаткових надходженнях до місцевого бюджету. Тим паче, нині громади є головним сегментом фінансово – економічних взаємин, що формує механізм наповнення місцевої скарбниці.
За результатами 9 місяців 2021 року по області спостерігається позитивна динаміка зростання надходжень та виконання розписів місцевих бюджетів. В той же час, не всі територіальні громади використовують свої можливості щодо нарощення обсягу фінансових надходжень.
Так, наприклад, Чорнобаївська, Білозерська та Калинівська ТГ мають низькі показники приросту надходжень у порівнянні з відповідним періодом минулого року. По податку на доходи фізичних осіб низькі показники темпу росту надходжень у поточному році мають Присиваська, Чорнобаївська та Бехтерська територіальні громади.
Скоротилися надходження і по платі за землю (Херсонська, Таврійська, Калинівська, Кочубеївська, Чулаківська, Долматівська, Мирненська та Любимівська ТГ), по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (Білозерська, Калинівська, Милівська, Кочубеївська, Новомиколаївська та Іванівська ТГ) та по єдиному податку (Костянтинівська, Мирненська та Чаплинська ТГ).
Треба відмітити і найкращі показники по основних напрямках, які забезпечено Новоолександрівською, Скадовською, Лазурненською, Олешківською, Великокопанівською, Ювілейною, Хрестівською, Асканією-Нова, Великолепетиською та Рубанівською територіальними громадами.
Безсумнівно, належна організація взаємодії органів податкової служби та місцевого самоврядування ефективно позначається на додаткових надходженнях до місцевих бюджетів. Така співпраця ґрунтується на щоденній спільній роботі, ініціативі з обох сторін, комунікації та активному інформаційному забезпеченні, які дають розуміння того, що робимо одну справу задля посилення податкової спроможності територіальних громад Херсонщини.
Додатково зазначимо, що через інтернет – ресурс ДПС України «Податкова карта України» (https://map.tax.gov.ua/) представники територіальних громад мають можливість знайти аналітичну інформацію, яка раніше надсилалась їм в форматі «Податковий паспорт ТГ». Тепер такі дані, в тому числі про суми надходжень податків і зборів в розрізі податків, галузей економіки, типів платників, малого/середнього бізнесу, систем оподаткування та інші, в автоматичному режимі формуються на підставі даних з центральної бази даних ДПС України.
ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі