На Херсонщині третина будинків, затоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС, не підлягає відновленню — ОВА

8 месяцев назад 0

Внаслідок підриву військами РФ Каховської ГЕС на правобережжі Херсонщини під воду пішли майже 4000 будинків, 1300 з них відновити вже не можна. Оцінити масштаби руйнувань на лівобережній частині області, через окупацію, поки не можливо.

Про це в коментарі Суспільному розповіла керівниця апарату Херсонської обласної військової адміністрації  Тетяна Козирська .

"Через підрив військами РФ Каховської ГЕС затопило 600 квадратних кілометрів території. Ми організували своєчасну евакуацію та розміщення людей. На Херсонщині розгорнули шість тимчасових прихистків, розрахованих для проживання 550 людей. У резерві було передбачено ще дев'ять таких тимчасових прихистків" сказала Козирська. Херсон. Чоловіки у човні пливуть по затопленій вулиці у річпорту, 10 червня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
За її словами, зараз у цих прихистках мешкає 160 жителів області. Серед них 14  маломобільні. Вони мають все для комфортного проживання. Для людей організувати триразове харчування, запевняє чиновниця.

Також вона повідомила, що на отримання відшкодування від держави подали заяви майже 19 000 людей, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. З них близько 14 000 вже отримали виплати на суму 70 мільйонів гривень.

"За допомогою до обласного бюджету звернулося близько 2000 родин. Гроші виплатили понад 1250 постраждалим на суму 6,3 мільйона гривень. Ще понад 2000 сімей розраховують на допомогу з місцевих бюджетів. Крім цього, ведуться роботи з надання одноразової грошової допомоги людям за втрачений врожай. Вже зареєстрували 717 заяв"—  сказала Козирська. Херсон. Сміття на узбіччі, вода ще стоїть на вулиці, 20 червня 2023 року Фото: Суспільне Херсон
Обстеження, затоплених будинків, триває, каже чиновниця. Вона запевняє, що ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС на Херсонщині триватиме до повного виконання всіх заходів, спрямованих на допомогу людям.

Основний етап ліквідації наслідків катастрофи після підриву російськими військами Каховської ГЕС на Херсонщині завершився 30 серпня 2023 року. Далі ситуацію будуть контролювати екстрені служби за своїми напрямами.