На Херсонщині в атмосфері козацтва відсвяткували 25-річчя Конституції України

3 года назад 0

«Є Конституція!» – перші слова, які вигукнув з трибуни тодішній голова Верховної Ради Олександр Мороз після прийняття основного документа нашої країни. Бурхливі дискусії тривали цілу добу, але врешті-решт 28 червня о 9:18 народні обранці 315 голосами «За» затвердили Конституцію України. 

28 червня – це епохальна дата для українського народу, адже цього дня 1996 року українці отримали, на думку багатьох експертів, одну із найкращих у світі Конституцій. Оскільки цей документ має чітко виражене соціальне забарвлення, гарантує нам широкі  права і свободи. 

На Херсонщині вже традиційно День Конституції України святкують на Кам‘янській Січі. Це місце було обрано не випадково, адже тут, на берегах Дніпра, Кость Гордієнко та Пилип Орлик записали перші права і вольності Війська Запорозького, які й стали фундаментом сучасної Конституції України.

Привітав із 25-річчям Конституції України присутніх голова облдержадміністрації Сергій Козир: “Конституція для нашої держави – це основний закон, який містить права й обов’язки для кожного громадянина України, незалежно від його статусу. Саме цей документ робить нас по справжньому вільними та незалежними. Зараз нам всім важливо пам’ятати, що навіть пройшовши такий шлях до незалежності, українці продовжують її виборювати, як й сотні років тому”.

Також очільник Херсонщини поділився, що команда ОДА має амбітну мету – перетворити Кам‘янську Січ в історико-туристичне місце, яке притягуватиме тисячі туристів, а також дозволить відкрити для громадян невідомі таємниці українського козацтва.

Крім цього, Сергій Козир відзначив жителів області почесними грамотами та подяками голови ОДА.

На заході був присутній й перший заступник голови ОДА Андрій Шибаєв, який зазначив: “Шановні нащадки козацтва, я радий вітати вас з Днем Конституції! Я дуже гордий, що цей день ми святкуємо саме на цьому місці, в якому буквально кожен метр квадратний розповідає про історію українського козацтва”.

На брамі поблизу входу до козацького цвинтаря лунає дзвін. Так духовенство скликає усіх охочих долучитись до молебню за Героїв України, які поклали життя захищаючи нашу країну. Також у знак пам’яті присутні поклали квіти до могили кошового отамана Костя Гордієнка. 

Шквал бурхливих емоцій в гостей святкування викликало театралізоване відтворення прийняття Конституція Пилипа Орлика, ухваленої на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.

Крім цього, присутніх дивували показовими виступами почесні козацькі варти з Херсона та Миколаєва, а також вихованці гуртків “Джура”.