На Херсонщині відкрили музей історичної правди

3 года назад 0

У Новокаховському професійно-технічному училищі на Херсонщині відкрили музей історичної правди. Його створили училище та Військово-патріотичний клуб "Каховка". В експозиції представлені експонати часів ІІ Світової та війни на сході України. Суспільне поспілкувалось із засновниками музею.

Військово-патріотичний клуб "Каховка" займається пошуковою роботою, тому більшість експонатів в музеї з експедицій, інші – з особистих колекцій членів клубу. Знайдені рештки військових, якщо вдається ідентифікувати, передають рідним, говорить почесний керівник клубу Анатолій Обелець. 2017-го року було знайдено 62 радянських воїни. Двох вдалося ідентифікувати. 

"Була нагорода з одним із загиблих, і саме в нього був солдатський медальйон. 2 рази прийшла ідентифікація сержанта Ромашина. Він був кавалером 2-х медалей "За відвагу". Завдяки цій медалі ми його ідентифікували" , – повідомив Обелець.

Музей відкрили 22 червня цього року, розповів директор Новокаховського професійно-технічного училища № 14 Ігор Середюк.

"Ми надали можливість експонатам розташуватися у нашому училищі. За власний рахунок зробили ремонт", – зазначив він.

Викладачка історії України Марина Горобець розповіла, що спочатку музей розташовувався у її кабінеті, згодом його перенесли в окрему кімнату.

"Музей для уроків історії ідеально підходить, оскільки у нас діти вчать історію 10-11 клас шкільної програми, тобто це 20-21 ст. якраз історія ІІ Світової війни, та що стосується нашої історії і в цілому історії. У нас тут представлені і експонатами, і інформаційними банерами" , – зазначила Марина Горобець.Також у музеї є експонати із зони АТО, які привезені військовими з передової.

"Речі, які були на передовій, як і з нашого боку, української армії, так і російської. Це свідчення того, що там дійсно була російська армія. Ось ці експонати. Наприклад, таке носили так звані козачки, їх було багато, ця георгіївська стрічка була у кожного. Російська форма кадрових військових", – розповів голова громадської організації "Ветеранів бойових дій та учасників АТО" Дмитро Марков.

До музею приходять школярі і з Нової Каховки та сусідніх сіл, розповів директор училища. 

UA:Херсон