На Херсонщині відома аграрна компанія у трійці лідерів за кількістю зрошуваних земель

2 года назад 0

В Україні склали рейтинг агропідприємств, які використовують зрошення. У ТОП потрапили компанії з загальним земельним банком – 10 тисяч гектарів і більше. На третє місце за кількістю поливних земель вийшло підприємство ТОВ «Торговий дом «Долинское», що входить до складу компанії .
Земельний банк «Агропродукт, ЛТД» обробляє 14,5 тисячі гектарів землі, з них 10 тисяч – під зрошенням. Поливаються зернові культури (пшениця, ячмінь, кукурудза) і олійні (соняшник, coя, ріпак), які йдуть на експорт. Також на поливі вирощують кормові культури для потреб власної молочно-товарної ферми.
Меліоративний «арсенал» підприємства –186 кругових дощувальних машин виробництва Zimmatic, Lindsay Corporation, Фрегат. У кожен гектар зрошуваних земель інвестовано 2 тисячі доларів. Мова йде про нове зрошення «під ключ» (насосна станція, трансформатор, підземний трубопровід, поливні машини).
«Показник продуктивності культур у нас – 55 тисяч тонн у рік. Понад 70% зрошуваних площ забезпечують стабільно високі врожаї навіть у несприятливі роки. Ми націлені на подальшу модернізацію меліоративного обладнання – у найближчі 5 років плануємо замінити 132 поливні машини на нові сучасного зразка Zimmatic. Ми співпрацюємо з міжнародними компаніями: ‎«Нібулoн»‎, ADM, Cofco, Louis Dreyfus, «Caнтpeйд», Glencore», — розповів керівник «Агропродукт, ЛТД» Володимир Хвостов .
Додамо, за оцінками вчених Інституту водних проблем і меліорації НААНУ, у всіх регіонах нашої країни стрімкими темпами росте дефіцит кліматичного водного балансу. Для його відновлення постійного зрошення під час вирощування польових культур потребують 18,7 млн га (60%) орних земель України, а 4,8 млн га (15%) — періодичного.
Рейтинг підприємств з найбільшою кількістю зрошуваних земель склав Latifundist.com за підтримки Variant Irrigation.
Олена РЄЗНІЧЕНКО