На Херсонщині зловживання дискредитують медичну реформу

2 года назад 0

Пацієнтів поліклінік та лікарень на Херсонщині давно вже не дивує, коли медики направляють їх проходити комп'ютерну томографію чи УЗД-діагностику до приватного кабінету.
Адже знають, що апаратури такого класу в комунальних закладах просто немає. А точніше, не було, оскільки минулого року з державного бюджету таки виділили 136 мільйонів гривень для її придбання. Але у "приватників" робота як кипіла, так і кипить, бо лікарі продовжують надсилати їм клієнтів, нелегально отримуючи свої комісійні. Довести такі звинувачення на їхню адресу важко, бо цим ніхто, власне, й не займається. Та ось побічний доказ: нове обладнання, де пацієнтів мають обстежувати безплатно, простоює!
Проблема настільки серйозна, що її обговорювали на рівні керівництва Херсонської облради та департаменту здоров'я облдержадміністрації. У департаменті здоров'я Херсонської ОДА підтвердили, що у деяких закладах проводять не більше одного дослідження на комп'ютерному томографі, а УЗД та цифрові рентгени часом узагалі пилом припадають. І це в розпал епідемії коронавірусу, коли такі методи діагностики повинні широко використовуватися!
Пepший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський наголошує: у регіоні розробили програму контролю якості надання медичних послуг, тому її варто чимшвидше впроваджувати й у конкретних лікарнях, які підписали угоди з Національною службою здоров'я.
Утім, згадав пан Соболевський і про інші "маленькі хитрощі" медиків, котрі отримують за надані послуги кошти від НСЗУ, але при цьому продовжують ганяти пацієнтів до приватних аптек по ліки. З зловживаннями декларують намір боротися, та як саме — не уточнюють. Та й прості херсонці дуже сумніваються у кінцевому успіху тієї боротьби: скільки вже схожих кампаній було, а віз і нині там.
Голос України