На Херсонщині зростає ціна на хліб

2 года назад 0

Стрімке подорожчання енергоносіїв у Херсоні супроводжується й стрибком вартості основних продуктів споживчого кошика — перш за все хліба.
Так, у грудні тільки продукція заводів хлібокомбінату обласного центру зросла в ціні на 5-10 відсотків, причому найменше – хліб з дешевих сортів муки, а найбільше – здоба. Перегляд цінників цілком обґрунтований: адже у серпні 2021-го газ, на якому працюють печі підприємства, коштував йому 15,3 гривні за кубометр, у грудні – вже 35,5 гривні. А на січень 2022-го року договір із постачальником уклали по ціні голубого палива к 49, 5 гривень за кубометр, каже заступник голови правління акціонерного товариства «Херсонський хлібокомбінат» Надія Дурова.
Маховик інфляції в Україні розкрутився настільки, що відпускні ціни на хліб виробникам доводиться переглядати (звісно, у бік збільшення) раз на три місяці, якщо не частіше. Та при цьому випічка балансує на межі собівартості, із мінімальною рентабельністю у 2-3 відсотки – пекарі не ризикують дописувати у прасах нулі, аби не втратити масового покупця. Хоча випікати хліб удома так собі ідея: вміст клейковини у «магазинному» борошні часто-густо такий низький, що й буханця з нього не зліпиш.
Сергій ЯНОВСЬКИЙНовий день