«На Херсонщину насуваються великі зміни, але якими вони будуть — питання ще більше», — Сальдо

5 лет назад 0

Настають зміни! Причому, великі. А ось якими вони будуть — питання ще більше. Відповідь на нього Херсонці спробували дати в інтерв'ю з людиною, яка в силу своєї діяльності і життєвого досвіду може спрогнозувати майбутні в Херсоні і Україні зміни — Володимиром САЛЬДО.

Наш багаторічний мер, парламентарій, депутат міської ради …

Він не з чуток знає, що таке керувати складними механізмами під назвою «місто» і «країна».

А ще — оптимістично вірить в успіх. І заряджає оптимізмом співрозмовників.

— Володимире Васильовичу, в світлі що відбуваються в суспільстві подій, розкажіть, на що нам розраховувати?

Як мінімум, на самих себе. І це завжди працює. У професії артистів є така формула: ти — в передбачуваної ситуації. Чим сильніше артист занурюється в цю ситуацію, тим реалістичніше виглядає, і ми сильніше віримо його образу. Так і в житті. Вірити, що те, що відбувається навколо від тебе теж залежить — означає йти вперед і робити. У мене в житті було багато різних ситуацій, і патовим, в тому числі. І саме такий принцип завжди допомагав з них виходити правильно.


— Маєте на увазі "домініканську історію"?

Не тільки. Хоча саме "домініканська історія" стала своєрідним лакмусом. Вона проявила мої помилки — щодо себе і в ставленні до інших. Вона багато для мене розставила на свої місця. Тому що реально розділила моє життя на «до» і «після». Жорстоко, звичайно, але змусила вижити. Щоб навчитися так до цього ставитися і зуміти жити далі, мені знадобилося чимало часу. Я багато отримав з цього життєвого уроку. І переміг. Тепер знову настав час змін. Я, як багато, їх чекаю і хочу змін!

— Так яких змін чекати нам всім і будь чекаєте Ви?

Я не Нострадамус і навіть не соціолог, але прийдешні зміни відчуваю інтуїтивно. Головне, щоб влада спустилася з небес на землю і люди, наділені величезними повноваженнями, перестали жити в ілюзорному, відірваному від реалій світі. Чиновників потрібно поставити на місце, щоб вони сприяли приходу інвестицій, а не перешкоджали їм за допомогою бюрократичних процедур. Коли керівники країни з небожителів стануть земними людьми і верховенство права буде незаперечним, ситуація точно зміниться на краще! Пора припиняти вимовляти патетичні промови. Щоб зміни були якісними, потрібно закатати рукава і пахати.

— Скільки ж ще нам потрібно орати, щоб отримати ці довгоочікувані зміни?

Я згадую слова Богдана Ступки, коли він був в 2010, здається, в Херсоні на «Мельпомени Таврії»: «Хтось балакає, — говорив він, — а хтось пре плуга. Наше завдання, хлопці, — перти того плуга ». І тут важливо все: наш настрій і ставлення один до одного, наша здатність сьогодні бути краще і професійніше себе вчорашнього, наша готовність розуміти, що сміття з дому не викине ніхто, крім нас самих. І, якщо кожен з нас буде ставитися до життя саме так, позитивні перетворення неминучі. І на успіх ми будемо приречені.

— А Вас не бентежить, що добре швидко забувається, а ось помилки Вам ще довго будуть згадувати?

Чи не помиляються тільки нероби. Одна з моїх помилок — торговий центр «Суворовський». Задум був хороший, але реалізували його через пень-колоду. І це — моя відповідальність. Але з'явилися і «Фабрика», «Нова лінія», «Епіцентр», «Адмірал», каток на Таврійському … Цих об'єктів ще 10 років тому не було.

Ми змогли реставрувати парки, сквери, храми, набережну, побудувати нові фонтани, закласти новий парк, використовувати ефективні технології для ремонту доріг, тротуарів. Ми ще тоді почали впроваджувати діджіталізацію в менеджмент міського господарства. Нинішня міська влада від цієї технології відмовилася! А її варто було б відновити!

— Судячи з риторики, Ви плануєте брати участь у виборах …

Швидше за все так!

— Навіщо це вам? Уявляєте, скільки бруду поллється? Охочих бути депутатом або мером чимало.

Бути депутатом або мером і працювати депутатом або мером — дві великі різниці, як кажуть в Одесі. На цих посадах я завжди працював. Багато що вдалося, але багато чого потрібно продовжити. Тому що біда наша ще й тому, що продовжувати добрі починання, якщо вони чиїсь, політики не прагнуть. Немає спадкоємності в роботі. А страждає від цього справа.

— Є, з чим вийти до людей?

На в'їзному знаку в місто, який ми встановили у 2009 році, написано: «Благополучний град Херсон».

Так ось: городянам потрібно повернути почуття, що місто, в якому ми живемо, благополучне. Я розумію настрій людей. Вони переживають за сьогоднішній стан Херсона. Він засмутився і похмурість. Тому відновлювати потрібно не тільки інфраструктуру, а й все, що об'єднує херсонців навколо любові до міста, дає більше приводів пишатися і відчувати себе в ньому щасливим.

Адже саме гордість окрилює кожної людини і дає натхнення. Вибачте за образність, але місто потрібно пофарбувати в кольори радості. Просто привести його в порядок. Щоб для жителів слово «комфорт» перетворилося в відчуття комфорту, а слово «привабливість» знову стало актуальним для наших гостей. Це складно, але можливо! Я знаю як.

— Щоб подолати шлях, потрібно йти!