На які виплати і пільги мають право сім’ї загиблих військовослужбовців

7 месяцев назад 0

Як оформити заявку на отримання допомоги
ЗСУ, шеврон

Законодавством передбачено фінансову допомогу дружинам та дітям загиблих військовослужбовців.

Таку допомогу в розмірі від  7,8 тис. грн . можуть отримати сім'ї загиблих на війні бійців. Точна сума виплат для конкретної сім'ї залежить від розміру зарплати військовослужбовця та кількості дітей у сім'ї.

У разі, якщо військовослужбовець загинув від поранення, контузії чи іншої травми в боях за Україну, виплати призначаються незалежно від того, чи працює мати його дітей, чи ні.

На сьогоднішній день, згідно з даними Міноборони України, розмір  пенсії по втраті годувальника , яка виплачується сім'ї загиблого, дорівнює  70% від зарплати військового, але не може бути меншим за 7,8 тисячі гривень. Якщо в сім'ї двоє і більше дітей, то на кожного з них держава виплачуватиме по 50% зарплати загиблого бійця, але не менше 6,1 тисяч гривень.

Крім того, із початком великої війни Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №168 від 28 лютого 2022 року, яка передбачає виплату  одноразової грошової допомоги ("ОГД") сім'ям загиблих військових у розмірі  15 млн гривень .

Проте, у зв’язку з проблемами із нестачею коштів для забезпечення виплат всім родичам загиблих героїв України, у лютому 2023 року у Міністерстві внутрішніх справ України видали накази №50 та №51, а в Міноборони — наказ №45 від 25.01.2023.

Ці накази регулюють процедуру виплати ОГД сім'ям різних категорій військових: поліцейських, нацгвардійців та військовослужбовців ЗСУ.

Проте спільним для всіх категорій є новий поетапний порядок виплати, встановлений наказами:

  • на першому етапі — 1/5 від призначеної суми ОГД;

  • залишок невиплаченої суми ОГД (4/5 від призначеної суми) — щомісячно, частками впродовж 40 наступних місяців.

Тобто, держава зобов'язується виплатити відразу 3 млн гривень, а надалі по 300 000 грн. щомісяця. Ця сума вручається не одному члену сім'ї, а поступово розподіляється між усіма його найближчими родичами порівну.

Як оформити заявку на виплати

Для призначення одноразової грошової допомоги члени сім'ї загиблого військового мають звернутися до РТЦК СП незалежно від місця реєстрації та написати заяву.

До заяви необхідно додати:

  • паспорт або ID паспорт з довідкою про реєстрацію місця проживання;

  • картку платника податків;

  • повідомлення про смерть;

  • документи, що підтверджують родинні зв'язки із загиблим;

  • свідоцтво про смерть загиблого;

  • лікарське свідоцтво про смерть або довідку про причину смерті;

  • виписка про несудимість особи, яка подає заяву;

  • для представників неповнолітніх дітей загиблого – рішення місцевої держадміністрації або суду про встановлення над дитиною опіки.

Також членам сім’ї військовослужбовця, що загинув на фронті, додається право отримати  кошти для проведення для похорон та поставити пам’ятник – 5 прожиткових мінімумів , тобто 12945 грн

Пільги сім’ям загиблих військовослужбовців

Відповідно до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» сім’ям загиблих Захисників і Захисниць України надаються відповідні пільги.

Так родина загиблого військовослужбовця має право на пільги з приводу безоплатного одержання ліків, лікарських засобів та пільгу на щорічне медичне обстеження тощо. Також до даної групи відносяться санаторно-курортне лікування та одержання компенсації вартості самостійного такого лікування.

Також, однією з пільг є  знижка оплати за користування житлом та комунальними послугами в розмірі 50% .

Також, щодо житла існує пільга з приводу ремонту, а саме:

— позачерговий безплатний капітальний ремонт власних жилих будинків;

— першочерговий поточний ремонт жилих будинків і квартир.

Родичам загиблих Захисників доступне позачергове забезпечення житлом, які потребують поліпшення житлових умов. Також, однією з пільг є одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків, та доступне першочергове право на вступ до житлово-будівельних кооперативів.

Сім’ям загиблих військовослужбовців надається знижка на паливо у розмірі  50% для продажу населенню.

Також, сім’ям надається виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі  100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи. З приводу працездатності, то в родичів є більше право на залишення на роботі при скороченні штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва та на працевлаштування в разі ліквідації підприємства, а також використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час.

Членам сім’ї надається першочергове користування всіма послугами зв’язку та встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів.