На окупованій Херсонщини люди переживають за своє житло

1 месяц назад 0

«Поприходили паперові сповіщення практично до кожного будинку, що будинок через 30 діб, якщо не маєш на нього права власності, переходить у власність Російської Федерації, — написала підписниця одного з генічеських телеграм-каналів. —  А ті, хто виїхав, повинні повернутись, отримати паспорти і також показати документи на власність».

Запитання про долю свого житла громадяни ставили і під час відео-конференції з головою окупаційної адміністрації Каховського «муніципального округу» Павлом Філіпчуком. Каховчанка Лариса Заїченко, яка має у місті квартиру, але змушена була виїхати на територію Росії, спитала, які документи потрібні, аби її переоформити. Філіпчук скерував жінку у Роскадастр і Росреєстр. Жінка уточнила, що там вже була і хоче подати документи, аби підтвердити, що житло не безхазяйне.

Колаборант дозволив їй прислати документи на електронну пошту адміністрації. Але так можна робити, лише коли квартира чи будинок переоформлені за російським законодавством. Всі, хто цього не зробив, мають повернутись і переоформити. Але цю вимогу окупантів українські юристи просять не виконувати. Адже не переоформили житло, як правило, лише ті, хто виїхав на підконтрольну територію України і за кордон. Повернення таких громадян без російських паспортів окупанти лише і чекають. Аби їх ув’язнити і потім використовувати для обміну, наприклад.

Борис ВИНОГРАДОВ,