Начальник Нововоронцовської СВА: «Я би скасував призов на Херсонщині – у нас немає кому працювати»

3 месяца назад 0

Найбільша проблема Нововоронцовської громади сьогодні – це люди, точніше, нестача робочих рук. Частина населення виїхала після повномасштабного вторгнення, частина підпадає під мобілізацію. Яке майбутнє чекає знекровлену війною Херсонщину, де навіть основні потреби жителів немає кому забезпечити?

Таке питання порушує начальник Нововоронцовської сільської військової адміністрації Андрій Селецький. За його словами, нині доводиться відвойовувати робітників у ТЦК, аби не обезкровити хоча б комунальні служби громади. При цьому молодь, на жаль, не прагне йти працювати в села.

«У мене є план звернутися до навчальних закладів, аби загітувати молодих агрономів, архітекторів, будівельників – хай ідуть до нас працювати. Якщо їм від 22 до 25 років, то призову вони ще не підлягають, а достатнього досвіду для роботи немає. А це була б чудова можливість його набути», – зазначив Селецький в інтерв’ю «».

Очільник ТГ наводить приклад, пов'язаний з реалізацією державної програми «єВідновлення». Жителям Нововоронцовської громади нараховують кошти на ремонт пошкоджених будинків – вони мають використати їх протягом року на роботу та будівельні матеріали. При цьому роботи мають право виконувати лише офіційні ФОПи, які мають відповідні КВЕДи з будівельних і ремонтних робіт. Але через мобілізацію чоловіків здійснювати відбудову нікому.

«Усю важку покрівельну або штукатурну роботу зазвичай же роблять мужики. За всієї поваги до гендерної толерантності, але я не зустрічав жінок-покрівельниць. Це все чоловіки – не косі, не криві, не хворі, фізично міцні та, як правило, із чималим досвідом роботи.

І тут ми або обезкровлюємо бригади і "єВідновлення" не реалізується належним чином, або ж реалізується, але за дуже великі гроші. Бо тоді доведеться винаймати бригади з Кривого Рогу, які не дуже охоче сюди їдуть і піднімають ціни через блокпости, через відстань тощо», – пояснює Андрій Селецький.

Він зазначає, що на Херсонщині сьогодні проживає не так багато людей, щоб її знекровлювати. При цьому фізично здорові й досвідчені чоловіки нині в області – на вагу золота. 

«Я, звісно, не вправі тут щось вирішувати, але я би скасував призов на Херсонщині. Якщо ми зараз втратимо все працездатне населення, то постане величезне питання: а хто й що саме тут робитиме в майбутньому?» – каже начальник СВА.

Так, наших захисників потрібно міняти на передовій, наголошує Селецький і додає, що він не проти мобілізації. Але потрібні якісь рішення, щоб Херсонщина не втратила й ту частину населення, яка не виїхала.

«Якщо вже забирати в нас людей, яких і так не вистачає, то чому б не дати області якусь дотацію? Або направити ті ж ремонтні бригади з Дніпропетровської області? Виходить же, що й так – ні, і ніяк – ні», – резюмує очільник громади.