Загроза зараження: жителів Херсонщини просять утриматися від поїздок до сусідніх областей

3 года назад 0

На Херсонщині утримується чи не найменша захворюваність на COVID-19 в Україні. Показник у сім разів нижчий за середній у державі. Про це під час традиційного «ковідного» брифінгу заявив головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич. Натомість не така втішна ситуація в сусідів: на Миколаївщині рівень зараження у 6 разів вищий, а в Запорізькій області вищий у 5 разів, ніж на Херсонщині. Тож головний  обласний санлікар просить жителів  регіону утриматися від поїздок до цих областей. Само собою зрозуміло, що вкрай ризиковано відвідувати регіони з червоним рівнем небезпеки – Закарпаття, Буковину та Прикарпаття. Як відомо, тамтешні лікарні вже заповнені хворими на коронавірус практично на 100%.

Щодо Херсонщини – протягом останніх вихідних лабораторно підтверджено 56 нових випадків захворюваності на COVID-19. Всього за час пандемії в регіоні зафіксовано 21 724 випадки інфікування на коронавірус, зокрема,  20 219 людей побороли недугу, 839 зараз інфіковані. 666 хворих від ускладнень COVID-19 померли. Показник захворюваності на коронавірус на Херсонщині складає 41 випадок на 100 тисяч населення. В медзакладах регіону перебувають 155 пацієнтів з COVID-19   та 76 осіб з підозрою на дану недугу. Всього в області розгорнуто 2084 ліжка для хворих на коронавірус, з яких зайнято 10%. 1968 ліжок підключено до медичного кисню. Його отримують 95 хворих. В закладах освіти хворіють 10 учнів та 16 педагогів. На самоізоляції перебувають 406 учнів та 36 вчителів і працівників шкіл.
Наразі в області триває вакцинація від COVID-19. Йдеться про препарат Oxford/AstraZeneca (CoviShield). Як повідомив головний санлікар Херсонщини, на ранок щеплено 90 медиків, таку ж кількість збираються вакцинувати сьогодні протягом дня. Першими щеплено представників мобільних груп, які вакцинуватимуть усіх. Кількість людей, які відмовилися від вакцинації не відома. Але чиновник запевняє, що про масове явище не йдеться.   

-Так, деякі люди відмовляються від щеплення. Але вакцинація є добровільною і статистики щодо відмов ми навіть не ведемо. Хотів би наголосити – щеплення потрібно робити. Ви, напевне, бачите, що в багатьох країнах йде друга хвиля, а деяких третя. Наше завдання – убезпечити себе та своїх близьких,  — розповів головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич. 

Марина САВЧЕНКО, Новий день