Найбільш важливим меморіалом міста херсонці вважають пам’ятник Небесній сотні – опитування

5 месяцев назад 0

Мешканці Херсона переосмислили значення меморіалів, які розташовані у місті.
Про це свідчать результати опитування, яке провів Фонд громади Херсона “Захист”.
Зокрема, за згідно з опитуванням, підвищилося значення пам’ятнику (пам’ятників) АТО та Небесній сотні, який зараз сприймається як найбільш важливий меморіал у місті. Таким його вважають 58% опитаних містян.
Натомість знизився рейтинг пам’ятників пов’язаних з імперським періодом: пам’ятників Потьомкіну і Першим корабелам (Фрегат).
А значення пам’ятників Тарасу Шевченку, жертвам Голодомору, ліквідаторам аварії на ЧАЕС та учасникам радянсько-афганської війни практично не змінилося.
Також херсонці вважають, що створення меморіалу, встановлення пам’ятних таблиць, створення «Книги пам’яті» та називання вулиць іменами героїв стали найбільш бажаними формами увічнення героїв, загиблих під час російсько-української війни.
Зазначається, що найбільш вдалими локаціями, де може бути споруджено меморіал російсько-української війни містяни обрали:

  • Бузковий гай – 40%
  • парк Слави – 32%
  • площа Свободи – 31%

Крім цього, на думку 78% мешканців міста комплексний варіант меморіалу пам’яті про АТО (перший етап російсько-української війни) та період повномасштабної агресії є найбільш вдалим.
Ще 35% прихильників поєднання не бачать притиріч із пам’ятниками Другій світовій війні, а 57% підтримує ідею створення єдиного меморіалу у Парку Слави, який би поєднував пам’ять про борців за Україну у Визвольних змаганнях 1917-1922, Другій світовій війні 1939-1945 та в поточній війні.
Тим часом на окупованій Херсонщині російські загарбники знищують українські пам’ятники.