Наказали взяти у полон міського голову та журналіста: розпочався суд над представниками окупаційної влади Херсонщини

3 месяца назад 0

Суворовський районний суд Одеси 29 січня 2024 року допитав потерпілих у справі про полон і катування — херсонського журналіста, дослідника The Reckoning Project Олега Батуріна та Таврійського міського голову Миколу Різака. Третій потерпілий, секретар Новокаховської міської ради Дмитро Васильєв, помер від наслідків катувань після звільнення з півторамісячного полону.
Про це повідомляє  Лабораторія журналістики суспільного інтересу (ЛЖСІ).

Обвинувачений у цій справі так званий "радник голови "ДНР" Валентин Мотузенко. За його вказівкою журналіста Олега Батуріна військові РФ затримали у березні 2022 року, Таврійського міського голову Миколу Різака — у квітні. Мотузенку інкримінують порушення законів та звичаї війни, за що він може отримати від 8 до 12 років позбавлення волі, пише ЛЖСІ.

Іншим обвинуваченим є так званий "голова Новокаховської ВЦА" Володимир Леонтьєв, йдеться в повідомленні.
Раніше у коментарі Суспільному  Олег Батурін  сказав, що не очікує, що розгляд справи буде швидким, але знає, що його викрадення було влаштоване не тільки цими двома людьми.

"Я очікую, що в майбутньому почую відповіді й на багато інших запитань. Ці дві людини не були єдиними винуватцями. Так сталося, що вони найбільше ідентифіковані на сьогодні. Інші, причетні до мого викрадення, мені не відомі. Я сподіваюся, що вони теж понесуть покарання" , — сказав Батурін.
Що відомо про незаконне ув'язнення журналіста Батуріна та міського голови Таврійська Різака 12 березня 2022 року у Каховці Херсонської області зник журналіст газети "Новий день" Олег Батурін. Російські окупанти тримали його в полоні вісім днів, практично без їжі та майже без води. Відпустили Олега 20 березня 2022 року.

2 квітня 2022 року російські військові викрали міського голову Таврійська Миколу Різака. 14 квітня, після звільнення з полону, Таврійський міський голова Різак склав свої повноваження. Причиною такого рішення назвав погіршення стану здоров'я та необхідністю тривалого лікування.

6 грудня 2022 року так званому "заступнику голови Новокаховської міської військово-цивільної адміністрації" Леонтьєву оголосили про підозру у колабораціонізмі.

У січні 2023 року Херсонська обласна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо так званих "голову Новокаховської ВЦА" та радника голови "ДНР", яких підозрюють у жорстокому поводженні з журналістом "Нового дня" Олегом Батуріним та міським головою Таврійська Миколою Різаком.