Народжені в Херсоні: як у місті під російськими обстрілами працює пологове відділення

5 месяцев назад 0

Попри постійні російські обстріли у Херсоні продовжує працювати пологове відділення. Там народжуються немовля не тільки з обласного центру, а й з усієї правобережної частини.

Анастасія Гостішева  проживає у   передмісті Херсона. Наприкінці листопада 2022 року вона народила донечку Поліну.

"Я до останнього дня перебувала вдома, а потім поїхала до лікарні. Я там народжувала першу дитину, а тепер і другу. Лікарі гарно поводяться з пацієнтками", — говорить Анастасія.

Жінка розповіла, що її друга дитина народжувалась під звуки вибухів. І зараз на них дівчинка не реагує.

"Поліна зовсім не реагує на вибухи, здається вже звикла. З самого народження донечка навіть не прокидається, ні вночі, ні вдень", — каже мама дівчинки. Жителька передмістя Анастасія, яка народжувала доньку під час війни в Херсоні. Фото: Суспільне Херсон
Пологи приймали і у день звільнення Херсона — 11 листопада 2022 року і наступного дня, розказав завідувач акушерського відділення однієї з херсонських лікарень  Сергій Морозов.

"Єдине, ми працювали не у своїй лікарні. Це було в перехідний період деокупації, коли ми переїхали в п'ятиповерховий корпус. На другому поверсі на базі реанімаційного відділення відокремили палату. Там і приймали пологи та оперували, тому що не було світла і води, а там працювали генератори, було автономне живлення" , — сказав завідувач акушерського відділення.

У лікарні є необхідні медичні матеріали та безпечні умови для породіль. необхідний запас ліків та розхідних матеріалів. За словами лікаря, враховуючи, що товщина стелі сантиметрів 80, там безпечно та одночасно можуть перебувати 15 людей. Херсон, крісло огляду породіль у сховищі в лікарні. Фото: Суспільне Херсон
Лікар розповів, що у сховищі можна приймати пологи під час обстрілів. Там є акушерське крісло, запас необхідних ліків, вода та запас їжі.

"Під час влучать неподалік лікарні ми з персоналом спускали у сховище породіль з дітьми. Певний час там можна укритися від обстрілів. Пологів у сховищі не приймали. Якось Бог милував. І навіть під час обстрілів жінки народжували та оперувались на першому поверсі в обладнаній операційній чи в пологовій залі", — розповів медик.

За словами Сергія Морозова, кількість пологів значно зменшилася. Це пов’язано із безпековою ситуацією на правобережжі.

Як повідомили в  міській військовій адміністрації , за рік з дня звільнення Херсона, народилась 271 дитина. Лише у листопаді на світ з'явились 16 малюків: дев'ять хлопчиків і сім дівчаток.