Націполіція Херсонщини нагадує про відповідальність за використання забороненої символіки

3 года назад 0

Націполіція нагадує, що за використання символіки тоталітарних режимів передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Дані норми визначені прийнятим у 2015 році Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Порушників законодавства чекає як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Згідно зі ст.436-1 Кримінального кодексу України – виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів на всій території України карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Якщо вищезгадані дії вчинені особою, яка є представником влади або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, то такі дії будуть каратися позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

За використання георгіївської (гвардійської) стрічки передбачена відповідальність ст.173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А саме, публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією стрічки або предметів, що містять її зображення.

Норми, на які не поширюються вище згадані заборони визначені ст.4 Закону України «Про засудження тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/317-19#Text).

Також поліція вимагає з розумінням ставитися до посилених заходів безпеки, не порушувати карантинні обмеження та публічний порядок, бути толерантними, представників інших політичних сил та громадських організацій любити.

Пам’ятайте, Dura lex sed lex!