Науковці Херсона закликають міжнародну спільноту докласти всіх зусиль заради створення «зеленого коридору»

2 года назад 0

Професори та викладачі Херсонського державного університету звернулися до вишів-партнерів світу, міжнародних медіа тощо із проханням докласти всіх зусиль заради створення «зеленого коридору» для виведення стареньких, жінок та малечі з окупованого російськими військами міста, залишеними без доступу до харчів та ліків.
«Навіть діти, породіллі та годувальниці, які, відповідно до статті 70.1. Додаткового протоколу І до Женевської конвенції, користуються особливими пільгами та особливим захистом, перебувають під загрозою голодної смерті. У Херсоні закінчуються борошно та дріжджі для випікання хліба, засоби особистої гігієни, знеболювальні речовини, інсулін та інші специфічні препарати та найважливіші продукти харчування.
Більш того, у деяких районах не вистачає медперсоналу, зокрема хірургів. Порушення Женевської конвенції завдає шкоди найуразливішим верствам населення, зокрема літнім людям, жінкам, дітям та людям з обмеженими можливостями. Тож, для збереження життів необхідно створити зелений коридор» , — сказано у колективному зверненні, підготовленому як українською, так і англійською мовами.
Ціни на більшість продуктів харчування у Херсоні зросли у півтора-два рази. Та їх обмаль, тому городяни годинами вистоюють у довгих чергах, аби купити хоч щось… Більш-менш налагоджене тільки постачання хліба.
На додачу, окупанти влаштовують у обласному центрі облави, затримуючи учасників акцій протесту, відбирають у мешканців машини на дизельному паливі, створюють перешкоди для вільного сполучення із селами, звідки можна було б привозити ті ж харчі, доставляти у лікарні хворих. І ситуація з кожним днем тільки погіршується.
Сергій ЯНОВСЬКИЙ Голос України