НАЗК відкрило реєстр декларацій: у кого з херсонських чиновників можна віднайти цікаве

5 месяцев назад 0

Національне агентство з питань запобігання корупції 10 грудня 2023 року відкрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

У повідомленні на сайті НАЗК зазначаєт, що доступ до реєстру декларацій відкрито на вимогу ухвваленого Радою Закону № 3384-ІХ, із врахуванням заходів безпеки, визначених п. 2−11 Прикінцевих положень Закону України Про запобігання корупції.

В Агентстві також попередили, що деякі декларації вилучено з публічного доступу: «Вилучення документів з публічної частини Реєстру декларацій можливе і після його відкриття до завершення чи скасування воєнного стану в Україні, однак у такому разі певний час вони перебуватимуть у відкритому доступі»

Також в Агентстві нагадали, що на підставі подань вилучаються з відкритого доступу не тільки декларації, а й повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, подані за всі періоди, а всі документи, подані до Реєстру декларантами, стосовно яких на підставі подань вже застосовані заходи захисту, вилучаються з публічного доступу автоматично.

Отже, свіжих декларацій багатьох херсонських суб'єктів в реєстрі немає, подивимось, чиї є.

Начальник Херсонської МВА  Роман Мрочко  28 листопада подавав щорічну декларацію 28 листопада 2023 року як заступник військового прокурора. Нагадаємо, Романа Мрочка призначили керувати Херсонською МВА в березні 2023 року. Декларацію він подав відповідно за 2022-й.

Роман Мрочко подав декларацію за 2022 рікЗ родини Роман Мрочко зазначив лише сина Миколу, хоча днями користувачка на ім'я  Інна Мрочко розмістила спільне фото з паном Романом у соцмережі. Але це було днями, а не у 2022 році.

Роман Мрочко задекларував також квартиру в Києві, яка належить Любові Яківні Мрочко, та адмінбудівлю в Дніпрі, якою користується — належить вона Міноборони.

Заробив у 2022 році Роман Мрочко 330 280 гривень. Переважно це заробітна плата.Начальник Херсонської МВА має збереження готівкою 93 тисячі доларів та 25 тисяч гривень.

Декларації  Олександра Прокудіна  ми не знайшли — можливо вона вилучена через застереження, які ми описали вище.

Декларації Ігоря Колихаєва: мера Херсона, який перебуває в полоніВстиг подати декларацію за 2021-й рік на початку 2022-го Херсонський міський голова  Ігор Колихаєв.  Також у реєстрі є повідомлення про суттєві зміни його майнового стану, які він подавав вже в окупації, — 8 березня 2022 року. Майже щомісяця він декларував такі зміни — це дивіденди від ТОВ «Продексім ЛТД».

Варто зауважити, що мало хто з херсонських суб'єктів декларування подав декларації у 2022 році за 2021-й. Традиційно декларації подають під кінець строку декларування — 31 березня. Масштабне вторгнення росіян цей процес значно загальмувало. Але Ігор Колихаєв подав — за тиждень до вторгенння.

Про нерухому власність Ігоря Колихаєва писати можна довго — її багато. Окрім неї, у Херсонського міського голови станом на кінець 2021 року також були два авто, які перебували у власності пов'язаних з ним компаній.

Серед доходів одне зі скромних місць посідає зарплата міського голови за 2021 рік — всього 189 001 грн. На фоні власних заступників та інших міських голів в Україні, Колихаєв дійсно мав дуже скромну зарплату.

Сергій Циганок подав декларацію за 2022 рікОдин із заступників Херсонського міського голови  Ігоря Колихаєва Сергій Циганок  виїхав з окупації навесні 2022 року і на деякий час зник з інформаційного поля. Потім з'явився — на посаді в Управлінні Державного агентство меліорації та рибного господарства у Одеській області. Ми писали про це.

У Сергія Циганка була найбільша серед усіх заступників Колихаєва зарплата: на руки за 5 місяців 2022 року він отримав 327 056,66 грн. В декларації, яку він подав за 2022 рік, зазначена нарахована зарплата: 406 672 грн. Втім, дружина-підприємиця заробила більше: 600 000 грн.Родина винаймає квартиру в Одесі. Збережень екс заступник херсонського мера не декларував.

Ольга Співакіна подала декларацію за 2021 рікМ'яко кажучи, близька до зрадника Володимира Сальдо людина,  Ольга Співакіна — депутатка Херсонської міської ради від «Блоку Володимира Сальдо» — подала декларацію за 2021 рік. До речі, депутатський мандат Ольга Співакіна отримала, набравши цілих 34 голоси виборців.

Традиційно Ольга Співакіна жила тільки на соціальні виплати — всі 12 місяців 2021 року.У власності Співакіної — квартира з 2006 року та нежитлове приміщення з 2021 року.Також з грудня 2021 року у Співакіної опинились корпоративні права у ТОВ «Віалон». За даними YouControl, це 40%.Очільницею цього ТОВ є  Дяченко Марія Олександрівна.  Про неї відомо небагато, але дещо є. Вона входила до складу робочої групи при обласній державній адміністрації щодо вирішення проблемних питань діяльності суб'єктів малого підприємництва, яку створив тодішній очільник ОДА, а нині нардеп  Сергій Козир  у березні 2021 року. Увійшла вона туди від ГО «Правозахисна ліга об'єднаних торговельників».

Все б нічого, але серед підписантів цього ГО —  Антон Хмаро,  депутат Херсонської міської ради (у 2015 році від «Опозиційного блоку», у 2020 — від ОПЗЖ) з оточення  Дмитра Больбота —  багаторічного поплічника Сальдо, кілька разів депутата Херсонської міської ради, а з 2022 року — відкритого прибічника росіян, який балотувався вже від путінської «Единой России». Що всі ці люди робили в грудні 2021 року, коли частку у «Віалоні» віддали матері молодшої дитини Сальдо  Ользі Співакіній,  невідомо.

До речі, і Хмаро, і Співакіна наразі в Одесі. Можливо не лише вони.