Названо категорії чоловіків, які можуть залишити країну в умовах мобілізації

1 месяц назад 0

В Україні діє воєнний стан, в умовах якого особи чоловічої статі є військовозобов'язаними та не мають права залишати країну. Проте є кілька винятків.

Залишити Україну сьогодні мають право чоловіки віком до 18 або старше 60 років. Якщо чоловік призовного віку, то він може отримати дозвіл на виїзд, якщо в його паспорті є позначка про постійне проживання за кордоном.

Також виїхати з країни можуть люди з інвалідністю або які отримали відстрочку від армії через тимчасову непридатність за станом здоров'я. Чоловіків призовного віку можуть випускати у разі, якщо їм дозволено виїзд:

  • за станом здоров'я (на лікування, реабілітацію);
  • за сімейними обставинами;
  • у зв'язку із професією.

Може бути дозволено виїзд за кордон батькам-одинакам, опікунам, піклувальникам або громадянам, які виховують дитину з обмеженими фізичними можливостями. Також заборона на виїзд не поширюється на осіб, які супроводжують родичів з інвалідністю І чи ІІ групи, проте їм слід мати із собою відповідні документи.

Також є низка професій, які дозволяють вільно перетинати кордон за службовою потребою. До таких належать працівники залізничного та авіаційного транспорту, моряки, а також водії-дальнобійники.

Військові, які проходять підготовку за кордоном або перебувають у законній відпустці та мають дозвіл від своєї військової частини, також мають право тимчасово залишити Україну. Очевидно, що країну можуть залишати дипломати різних рівнів.

Зазначається, що у деяких випадках виїзд дозволяють волонтерам чи громадянам, які допомагають ЗСУ: наприклад, для доставлення гуманітарних вантажів. Виїзд можуть дозволити артистам та спортсменам, які представляють нашу країну на світових підмостках чи спортивних майданчиках.