Неповнолітній який заживо спалив людину на Херсонщині виявився психічнохворим

2 года назад 0

Захист 14-річного підлітка, затриманого за умисне вбивство з особливою жорстокістю, оскаржує в суді запобіжний захід підозрюваного. Адвокат Максим Магда, якого фігуранту надала держава, та мати хлопця подали на апеляцію.
Нагадаємо, слідчий суддя Херсонського міського суду підлітка відправив під варту. Школяра вважають причетним до підпалу 41-річного жителя В. Олександрівки. За даними слідства, хлопець чиркнув сірником на одязі чоловіка, який п’яний спав біля паркану. Від сильних опіків чоловік помер.
За тиждень після трагедії про моторошні події на вул. Південній у с. Велика Олександрівка вже мало що нагадує. Тільки гумова рукавичка, залишена судмедекспертом, обривки жовтої поліцейської стрічки на дереві та воротах і, якщо дуже вдивлятися, невеличка обгоріла пляма, присипана сухим листям.
Потерпілий палав недовго – загасили сусіди, що вибігли на моторошні крики. На чоловікові був синтетичний одяг, і вже від чирка сірника він почав плавитися. Така тканина миттю прилипає до тіла і горить разом з ним. «Синтетика» дає дуже глибокі опіки, що, власне, й сталося.
Трагічні події мали місце неподалік будинку родичів вбитого Романа. На фасаді висить камера зовнішнього спостереження, яка дивиться просто на вулицю.
Рідні жертви запевняють, що знають, як саме все відбувалося, бо це зафільмовано. Запис передали поліції. Розголошувати подробиці заборонив слідчий, але через ворота, так потерпіла сторона спілкується з журналістами, прозвучало: «Та про що ви? Це стовідсотково той, кого затримали. Докази ж є!».
Від того, що сталося, оговтатися не можуть у школі, де навчається підліток. Соціальний педагог та класна керівниця Юрія говорить, що жодної агресії, жорстокості за хлопцем не помічали. Разом з тим, рік тому він повернувся з реабітаційного центру. До спецзакладу на два роки його помістили в якості заходу примусового характеру після вчинення злочину. У 12 років обікрав місцевий магазин. На багатьох крадіжках, більш дрібних, хлопчину ловили й раніше. Педагоги ж говорять, що зі спецшколи Юра повернувся зовсім новою дитиною. Лідерських якостей не виявляв, у навчанні зірок не хапав, але й дисципліну в школі жодним чином не зривав. Словом, запитань до учня не було. У день трагедії він був у школі і навіть виконував якесь доручення вчителя.
-Його попросили допомогти малечі. Бо в школі ремонт і ми переходили з одного приміщення до іншого. Нічого дивного ми за ним не помітили. А вже в суботу зранку мені телефонує мама цього учня — а можна нам характеристику на Юру? Ну я подумала, він же закритий був, довідка потрібна, бо десь же відмічається. А згодом директорка школи розповіла, що в нас отаке жахіття трапилося. Сім’я у них багатодітна, не багата, але й не малозабезпечена. Юра гарно одягнений, і їсти в них є що. Не знаю, чим зумовлений такий вчинок. Ну там же ще цей діагноз — роздвоєння особистості чи щось таке. Але в нас цих довідок у школі немає, мати дитини їх не показувала, — розповідає вчителька, класна керівниця Юрія Ірина Полякова.
То про який діагноз йдеться? Телефонуємо матері підозрюваного. Просимо зустрітися. Спочатку говорити з журналістами жінка навідріз відмовляється. У те, що син підпалив людину, вона не вірить. Але згодом пані Тетяна передумує. Передзвонивши, вже жадає спілкування, і навіть на камеру. Просить під’їхати до неї додому.
Жінка виходить з дуже скромної хатини. Розповідає – з ремонтом не встигли, бо будинок тільки недавно як купили. До цього в родини свого житла не було. Тетяна Раліна мати шістьох дітей, Юрій – наймолодший. У його старших брата і сестер давно своє життя. Жінка повторює — її син нікого не вбивав, бо зробити цього не міг.
-Та тому що кожну собаку, кота він несе у двір. Рибу піймає маленьку й ту відпускає… Після спецшколи дитина змінилася зовсім. Там відвідував секції, не пропуска в школу, як могло, так займалося дитя, що розумів, те й робив. Як це сталося, я не можу зрозуміти. Відео нам не надають. Доказів судмедекспертизи ми не бачили. Хочемо впевнитися, що дійсно він підпалював. З нього зняли всі докази – штани, куртку. Він добровільно це все здав… Каже — мам, я цього не робив. Будемо подавати на апеляцію, щоб змінили запобіжний із СІЗО на домашній арешт. Бо зараз навчання йде, хоч і «дистанційка», а дитина повинна навчатися. …А він (потерпілий) палив, невістка проходила двічі повз нього. Чому ж тоді вона його не розбудила і до себе не забрала, чи як? Ну якби він не був «мертвий» від горілки, на узбіччі, я думаю, не валявся б, — говорить мати підозрюваного.
Що ж довідки – жінка зізнається, така дійсно є. Це висновок психіатра. Діагноз сина називає роздвоєнням особистості. Із самого документа зачитує — «характерологічне формування особистості». Мати хлопця запевняє, що про існування довідки раніше й гадки немала:
«Ми тільки на суді дізналися, що він перебуває у психіатра на обліку. Мене ніколи з цього приводу не викликали. Це йому поставили у Степанівці у 2018 році».
Дивно, але про таку довідку нічого не чули і в райвідділі поліції. Ба більше, як виявилося, на момент вчинення злочину підліток на обліку не перебував.
-Установа, де він був два роки, закритого типу. Інформації, як підліток там себе поводив, у нас немає, оскільки заклад розташований в іншій області. Після вчинення злочину минув рік. Якщо особа за цей час не вчинила жодного правопорушення, то розглядається питання про зняття її з обліку, — розповів заступник начальника Бериславського районного відділу поліції з превентивної діяльності Валерій Бєлий.
Те, що дитина з довідкою про психіатричні відхилення виявилася надана сама собі, дуже дивує херсонську психологиню Ольга Цілинко. Вона говорить, що з таким діагнозом неповнолітній потребує постійного контролю. Позаяк дане психічне відхилення не зникає. Наступає ремісія, що й відбувалося протягом року, але ж поведінку такого підлітка передбачити важко.
— Ця дитина могла потрапити в різні соціальні середовища. Її поведінка була б різною – патологічною, але не такою жорстокою, і не мала б таких наслідків. Позиція мами – захист, причому безпідставний. Немає аргументів, які б виправдовували вчинок її сина. Про кошенят, цуценят це вже такі штампи. Це стандарт – захищати свою дитину до перемоги. Тут вже справа доказів, слідства і суду. Щодо позитивної поведінки підлітка до злочину.
Не думаю, що в реабілітаційному центрі було солодко. І можливо, туди не хотілося більше потрапляти. Тому він таку вибудував собі стратегію досить прийнятної поведінки: я виправився, я гарний, все. Але якщо там хвороба, вона нікуди не дінеться… Жертву він обрав абсолютно невипадково. Ця людина не могла чинити спротив. Він (підозрюваний) не міг це цунамі своє спрямувати на того, хто йому дав би відсіч. По-друге, думав, що це може залишитися взагалі безкарним, — говорить Ольга Цілинко.
Психологиня акцентує увагу на тенденції щодо використання підпалу під час злочинів останніми роками. Чому підлітки дедалі частіше обирають не ніж, не бійку, тощо, а одразу підпалюють жертву? На думку спеціалістів, це пов’язано з надмірною жорстокістю і певною обізнаністю. Здебільшого, після підпалу не виживають. А значить свідчень не буде. Це така тактика приховування слідів злочину, який аж ніяк не імпульсивний. Стурбована психологиня і емоційним станом хлопчика, який став свідком жорстокого злочину у В. Олександрівці. 12-річний друг підозрюваного був поряд і за всім спостерігав. У справі він проходить як свідок.
-Це окрема історія. Цікава реакція на те, що бачив цей хлопчик. Гаразд, він не міг надати допомогу, але ж міг гукати на допомогу, кричати. Перша реакція мала бути активною. Але її не було. Людина, яка в дитинстві пережила такий стрес… Тут треба дивитися, що буде далі, і взагалі розбиратися з цією ситуацією. Куди дивилися батьки, чи відстежували, з ким дружить дитина, де вона перебуває в цей час?, — говорить Ольга Цілинко.
Адвокат підозрюваного Максим Магда, на відміну від матері підлітка, не говорить, що його підзахисний не палив людину. Але впевнений, що це він зробив жартома, не усвідомлюючи жахливих перспектив. А тому вважає кваліфікацію вчинка підлітка необ’єктивною. Мовляв, це не вбивство, вчинене з особливою жорстокістю, а вбивство за необережністю. На тому й наполягатиме в суді, зокрема, під час розгляду апеляції на запобіжний захід. Провадження щодо резонансного злочину перебуває в обласному главку поліції. Під час досудового розслідування з підозрюваним мають провести судово-психіатричну експертизу, аби визначити, чи осудний він. Якщо ж вину підлітка доведуть, йому світить від 10 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.
Марина САВЧЕНКО Новий день