Несуть цілодобову службу. Як працюють у Херсоні поліцейські-спецпризначенці

3 дня назад 0

На службі 24 години на добу, чергують позмінно. Слідкують за дотриманням правопорядку у місті та допомагають цивільним, які потрапили під російські обстріли. У День Нацполіції України ми поговорили з екіпажем поліцейської роти особливого призначення у Херсоні.
Старший лейтенант поліції Сергій Котельник народився у Херсоні. Три роки він служить у поліцейській роті особливого призначення. Разом із товаришами по службі патрулюють рідне місто, виїжджають на виклики, надають силову підтримку під час затримання правопорушників та безпосередньо виконують бойові завдання.
"Більше стало небезпеки на вулицях. Це "прильоти", обстріли. Зараз багато може бути зброї. Тому треба бути дуже обережним і уважним ", — говорить Сергій.
У місцях, куди поцілили російські снаряди, поліцейські обстежують територію на вибухонебезпечні предмети, надають першу домедичну допомогу пораненим, викликають медиків та рятувальників.
"Взимку був обстріл о четвертій годині ранку. Приїхала патрульна поліція, допомогла, ми залишилися. Трошки затрималися — зі "швидкою" та газовою службою спілкувалися й оглядали місцевість. Потрапили під касетний обстріл, з цивільними заховалися під парканом — це нас усіх врятувало" , — згадує Сергій.
Близько місяця він провів в окупованому російськими військами Херсоні, потім виїхав і продовжив службу. До рідного міста повернувся 12 листопада 2022 року.
"З першого дня, як приїхали у Херсон, то були під обстрілами: касетні обстріли, танковий обстріл, мінометний, ствольна артилерія, під дронами часто буваємо, КАБи прилітають, — все, що зараз застосовується, від того і потерпаємо буває" , — говорить Сергій.
Його товариш по службі, лейтенант із позивним “Джордан” приєднався до лав Національної поліції за місяць до повномасштабного вторгнення. Розповідає, після виїзду з окупації служив на Миколаївщині.
"Після деокупації Херсона з перших днів тут було багато дітей, багато цивільних, які самі підбігали і або знімали ці шеврони, або давали нам якісь символічні предмети, які я по цей день зберігаю. Чіпляли їх на мене. Навіть прапори України — завжди з собою у підсумках. Я пам'ятаю тих діточок — з такими очима на тебе дивилися і давали цей шеврон. Навіть вдома у мене кілька шевронів на одному місці лежать. Я далі буду їх своїм дітям передавати, як згадку про ці всі події" , — сказав чоловік.
Середня вага екіпірування на поліцейському-спецпризначенці складає 10-12 кілограмів, розповідає “Джордан”. При собі мають турнікет та аптечку для надання домедичної допомоги.
"Були ситуації не тільки в самому Херсоні, а й в області, коли ти приїжджаєш і бачиш, що ворожий FPV вдарив у цивільну автівку. Вже якось не по собі. Коли ти приїжджаєш і бачиш якусь дитинку, або маму поруч, яка стоїть плаче, бо бачить якесь травмування або поранення, то треба швидко допомогти. Навколо — цивільні, які постійно перебувають у стресі, які постійно переживають оці уламки, падіння дронів, падіння ракет. Звичайно, це тиск, але потрібно витримувати і працювати далі" , — сказав поліцейський-спецпризначенець.
Інспектор Дмитро із позивним “Мітяй” народився на Херсонщині. На його думку, основне призначення поліцейського — допомагати людям.
"Найцікавіше у моїй служби для мене — це затримання злочинців. Тому що ми знаємо: коли ми їх ізолюємо від суспільства, наші громадяни будуть спати спокійніше ", — поділився Дмитро.
Поліцейські несуть цілодобову службу у Херсоні, чергують позмінно, розказав старший лейтенант Сергій Котельник. На всі виїзди поліцейські-спецпризначенці цього екіпажу беруть із собою український прапор.
"На цьому прапорі розписувалися мої колеги та хлопці з інших підрозділів, з якими несли службу. Або знайомі, до яких я заїжджав після деокупації, спілкувався — вони чекали, що ми прийдемо на нашу землю" , — сказав Сергій.