Незалежності – 30: на Херсонщині фермер тридцять років вирощує кавуни

3 года назад 0

30 років житель Херсонщини Іван Яланський вирощує кавуни. Робота та хобі вдало поєднались у його житті. Своє господарство з вирощування баштанних чоловік заснував одразу після проголошення незалежності України. 
 
Агроном за фахом Іван Яланський зранку на полі. Навколо – кавуни. І так 30 років. Після закінчення інституту він пішов працювати на дослідну станцію баштанництва, займався наукою. Згодом заснував фермерське господарство у Скадовському районі (раніше – Голопристанському), яке стало ровесником незалежної України.
 
"З’явилась нова незалежна країна і в цей рік з’явилось наше фермерське господарство через місяць, як вийшов закон про особисте селянське фермерське господарство. За номером 2 було розпорядження, що нам виділяють земельну ділянку. Це був пісок, чистий, жовтий, можна сказати пляжний, в середині Олешківської пустелі. Альтернативи і вибору у нас не було. Тут може гарно рости лише кавун. Це — його природна стихія, він родом з пустелі Сахара. Тому ці 50-60- градусів на землі — це його природне середовище", — говорить фермер.
За 30 років у баштанництві, говорить Іван Яланський, виростив десь 300 тисяч тонн кавуна. Перепробував більше 40 різних сортів. Його рекорд – кавун на 47 кілограмів довжиною 73 сантиметри. Свій перший урожай баштанних фермер пам’ятає і зараз.
 
"Кавуни, можна сказати, такі самі були — смугасті, гарні, великі. Сорти трохи інші були, але від цього суть не змінюється. Смакові якості завжди високі, сахаристість висока. Херсонський кавун є херсонський кавун", — каже Іван Яланський.
Кавуни, жартує фермер, для нього робота і хобі. Вирощує їх і на продаж, і на насіння, варить кавуновий мед-бекмес та робить олію. Чоловік каже, залюбки експериментує. На його полях були квадратні кавуни, з жовтою та навіть зеленою м’якоттю. А ось ці гіганти – один з найбільших у світі за вагою сорт.
 
"Цей кавун — сорт Кароліна Грос, це — не гібрид. Привезений він з Америки нашою знайомою, зі штату Вірджинія, з ботанічного саду, де займаються його вирощуванням на насіння. Вона привезла 200 насінин. Культивуємо цей кавун, щоб побачити його розміри. Максимальний поки що розмір у цього сорту був у фермера з Техасу", — каже фермер.
У родині Яланських до вирощування кавунів долучились і зяті, тож нині бізнес мають родинний. Кавуни для них не лише заробіток, а й найсмачніші ласощі.

"Ми їмо дуже багато кавунів. Їмо усі – діти, онуки та я можу сказати, що кавуни їдять наші тварини менші. Собаки всі — і тут, і вдома, їдять котики. Вони без кавунів трошки навіть сумують. Коли з’являються кавуни, у всіх підіймається настрій", — говорить Іван Яланський.

UA:Херсон