«Ні світла, ні води, ні їжі»: жителі херсонських сіл благають про порятунок

2 года назад 0

У Херсонській області, куди 24 лютого вторглася російська армія, жителі сіл Козацьке та Веселе благають про порятунок. Люди кажуть, що опинилися в «котлі». Місцева влада домовляється про «зелений коридор». Про те, що відбувається в цих населених пунктах, з’ясовували 

Вивезіть хоча б дітей!» «Терміново! Козацьке та Веселе на Херсонщині! Ми з дітьми цілими родинами опинилися у «котлі»! Затиснуті між окупантами, що утримують Каховську ГЕС, та нашою обороною! Немає ні світла, ні води, ні їжі. Протримаємося максимум пару днів! Нам потрібна допомога! Ми розуміємо, що ми – не Харків або Київ! Але ми – теж живі люди! Ми готові терпіти, дайте вивезти дітей! І припаси!» – таке звернення жителі сіл, розташованих поруч з Каховською ГЕС, та їхні родичі намагаються масово розповсюджувати у соцмережах.

Вони вже чотири доби благають про порятунок.

«Виїхати ніхто не може. Тієї ночі намагалися люди виїхати, їх розстріляли», – розказала кореспондентці «Новин Приазов'я» жителька села Корсунка  Наталія.
Це село розташоване поруч, але з іншого берега Дніпра. Її родичі сидять у підвалах у Козацькому та Веселому. Люди, спілкуючись із журналістами, бояться називати свої прізвища та намагаються ретельно перевіряти усі контакти. Жінка каже: була шокована, коли почула зі ЗМІ, що нібито Каховська ГЕС більше не перебуває під контролем російських військ.

Наші чоловіки пішли у військкомат, їх відправили назад, сказали: хочете – будете воювати за Росію, тому що росіяни все захопилиЖителька села Корсунка Наталія
«Наші чоловіки пішли у військкомат, їх відправили назад, сказали: хочете – будете воювати за Росію, тому що росіяни все захопили. Будь ласка, нехай на нашу область звернуть увагу! Особливо наш район! Це нестерпно! Зараз луплять з «Градів»! Вивезіть хоча б дітей!» – говорить Наталя.

Житель Веселого  Олександр  дивом встиг вивезти родину в перший день російського вторгнення на Херсонщину. Але він розповів, що в нього в селі залишилася мама, брат, а у Козацькому – рідний брат з дітьми.

«Він – на трьох телефонах, з підвалу виходить, щоб мені зателефонувати. Холодно, їжа закінчується у всіх. Є діти там – по пів місяця і рік. Деякі на сумішах, немає чим годувати дітей», – розповів Олександр.

«Мені повідомили з Веселого, що було мародерство зі сторони росіян, залізли у будинок, поки люди у підвалі. По чотири людини у будинок залазять і вигрібають, що знайдуть, їжа у них, напевне, закінчується.

Брат з Козацького телефонував: по п'ять годин у підвалі сидять, раз на п'ять годин на зв'язок виходив. Люди думають, що їх влада кинула уже четвертий день. Вони ( російські військові – ред. ) заїхали сюди, як до себе додому, ми думали: це наші заїжджають. У нас родину розстріляли у перший же день з маленькими дітьми – трьох дорослих та двох дітей, один з яких – ще немовля», – сказав Олександр.