Нова Каховка: черги за грошима і страхи перед військкоматом

2 месяца назад 0

У жителів окупованої Нової Каховки на Херсонщині проблеми специфічні. Бо “визволителі” наче повернули місто в далеке минуле: у якусь гримучу суміщ совка і ординства. Про деякі проблеми дізналася від очевидців.

Черги за грошима Місто живе своїм життям, а життям його дедалі складніше назвати. Досі є проблеми зі зв'язком. Тепер часто замість 4g російського оператора зв'язку можна піймати 3g і то не усюди. Через відсутність нормального зв'язку люди стають у чергу до відділення банку "ПСБ" по Гагаріна, 4. Інколи доходить до 100 осіб за день.

Люди вже не вірять у заяви окупантів, що все під контролем і що скоро все буде добре. Черги до банку за грошима — тому яскраве підтвердження. Банкомати ПСБ в "Соцмаркеті" (колишній АТБ на “Соколі”) вже давно не працюють. Термінали в тому ж "Соцмаркеті" також.

Деякі магазини пропонують альтернативні варіанти: або через рахунки в банках РКНБ чи інших схожих, або на номер телефону. І це якщо є поруч зв'язок і Інтернет.

Як добратися до “паспортного столу” Переїзд міграційної окупаційної служби — "паспортного столу" — до Зеленого Поду (Чорвоного Перекопу) тепер додав чергових проблем: як наразі дістатися туди? Місцева "адміністрація" нічого запропонувати не може, поки що є три рейси автобусів до Генічеська через Зелений Під.

Ціна квитка 250-300 рублів. Два автобуси відправляються з Нової Каховки о 6:00 та 7:00, приблизно через годину вони в Зеленому Поді. Зворотній рейс звідти о 15:00. Тобто, треба ще встигнути до цього часу здати чи отримати документи.

Квиток в армію Щодо документів — ті люди, які отримали російський внутрішній паспорт в минулому році, тепер намагаються отримати російський закордонний паспорт. А тут процедура може бути ще довшою. Тим більше для чоловіків призовного віку (з 17 до 30 років), оскільки треба мати військовий квиток чи довідку з військкомату.

"Військкомат" лівобережжя Херсонщини знаходиться в Генічеську за адресою вул. Центральна, 5. Оскільки зараз триває призовна кампанія до 15 липня, є ймовірність для чоловіків призовного віку потрапити в російську армію. Для тих, кому більше 30 років, будуть пропонувати контракт. Тому чоловіки до 60 років на лівобережжі Херсонщини намагаються не їхати до військкомату, щоб не потрапити під призов чи мобілізацію.