Нове — добре забуте старе: аграрні розписки знову можуть повернутися в економічний обіг Херсонщини

6 лет назад 0

Ті, хто захоплюєтьмя історією та літературою, можуть пригадати: векселі, розписки та інші грошові зобов'язання e 19 сторіччі були у широкому обігу. Настав час — і вони повертаються, щоправда, в новому європейському контексті.

На 1 лютого 2018 року у Херсоні заплановане офіційне відкриття проекту «Аграрні розписки в Україні», який впроваджується Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) в партнерстві з Швейцарською Конфедерацією. Метою таких аграрних розписок є покращення доступу до фінансування малих та середніх агровиробників.

Наразі попит на аграрні розписки в Україні зростає. Сьогодні вони вже активно використовуються в межах пілотних проектів в 7 областях: Черкаській, Вінницькій, Харківській, Хмельницькій, Тернопільській, Миколаївській та Сумській. Таким чином, оформлено 160 аграрних розписок, а об’єм залученого фінансування перевищив 1 млрд. грн.

Очікується, що до початку весняного сезону 2018 проект «Аграрні розписки в Україні» працюватимуть у кожній області. Для цього протягом січня-лютого цього року буде проводитись цикл навчальних семінарів для всіх учасників обігу аграрних розписок, а також надаватись індивідуальні консультації сільгоспвиробникам.

Офіційний захід, приурочений відкриттю проекту «Аграрні розписки в Україні» в Херсоні відбудеться о 10.00 за адресою просп. Ушакова, 47 (4-ий поверх).

Контактна особа: PR — менеджер проекту «Аграрні розписки в Україні» — Олеся Маркович ([email protected] 097 296 7296).

Валерій Яценко, координатор проекту у Херсонській області, тел. 050 556 5601 ([email protected])

Також допомагає в реалізації даного проекту Департамент агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації.

Довідково: аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього урожаю. В залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути фінансові та товарні. За фінансовою розрахунок відбувається грошима, за товарними – частиною зібраного урожаю. Аграрні розписки в Україні впроваджуються з 2015 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства юстиції України.

 

Гуськова Елеонора, ХОДА,