Новокаховчанина катують у Сімферополі

9 месяцев назад 0

Активіста, журналіста, мешканця Нової Каховки Сергія Цигіпу, який вже понад рік у полоні, катують та б’ють у СІЗО Сімферополя.

Про це розповіла його дружина  Олена Цигіпа  на заході, присвяченому свідченням цивільних заручників (Witness Testimony event). Він пройшов у резиденції британського посла у Києві, його організували Центр прав людини ZMINA та Медійна ініціатива за права людини з представниками посольств різних країн, щоб посприяти звільненню українців, яких викрала Росія під час окупації,  Центр прав людини ZMINA

Росія викрала понад 20 тисяч цивільних Цей захід приурочений до Міжнародного дня жертв насильницьких зникнень, який світ відзначатиме 30 серпня. Тож організатори зустрічі закликали представників посольств комунікувати тему насильницьких зникнень українців протягом серпня.

Голова ZMINA  Тетяна Печончик повідомила, що наразі точна кількість викрадених українців невідома:

“За даними Уповноваженого ВРУ з прав людини, більше 20 тисяч цивільних було викрадено. Але ми переконані: ці цифри більші. Наша організація з початку повномасштабної війни задокументувала 562 затримання активних громадян, журналістів, волонтерів, освітян тощо”.

Сергія катують та б’ють у СІЗО Сергія Цигіпу затримали за активну проукраїнську позицію та журналістську діяльність. Завдяки його зусиллям у місті був проведений масовий захід громадянської непокори. Цигіпа також активно вів волонтерську діяльність, допомагав людям їжею та ліками.
Родина чоловіка тривалий час не знала про його місцеперебування. Наразі відомо, що його тримають у СІЗО №2 у Сімферополі.

Олена Цигіпа зазначила, що у день затримання чоловіка, 12 березня 2022, на блокпості окупантам імовірно вдалося відновити у телефоні чоловіка “докази” причетності до проукраїнської позиції, хоч він і ретельно видаляв весь контент.

Як стало відомо згодом, 16 березня 2022 року його вже вивезли до Криму. Лише у листопаді дружина отримала підтвердження, що чоловіка тримають у Сімферополі. Проти нього у грудні відкрили справу щодо шпигунства, а нещодавно Сергію вручили обвинувачення. При кожному виклику на слідчі дії Сергію Цигіпі відмовляють в адвокаті, якого найняла дружина. У грудні родина дізналася, що у Сергія катують та б’ють у СІЗО.

“Можна сказати, що я дистанційно знаходжуся у полоні з чоловіком, в мене серйозні проблеми зі здоров’ям, які з’явилися за останній рік. Тож прошу всіх присутніх тут проводити міжнародну адвокаційну роботу для звільнення викрадених цивільних українців. Цивільні у полоні знаходяться в таких самих умовах, як і військові, – над ними знущаються, їх катують, на них тиснуть. Нам, рідним викрадених, дуже потрібна ваша дипломатична допомога”, — сказала Цигіпа.

Українців утримують у Мордовії і Чечні
Ольга Решетилова , голова Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ), презентувала дипломатам дорожню карту звільнення заручників, яку МІПЛ розробила спільно з Коаліцією “Україна. П‘ята ранку”. За її словами, найперше необхідно створити окрему інституцію в Україні, яка б займалася виключно пошуком і звільненням цивільних заручників. Саме цей орган, переконана Решетилова, має залучити міжнародну спільноту до перемовин про безумовне звільнення цивільних українців, яких безпідставно утримує Росія.

“Ми бачимо, як Росія активно переміщує заручників все глибше і глибше по своїй країні. Ми знаємо про утримання громадян України зараз і в Мордовії, і в Грозному в Чечні. І наш страх полягає в тому, що якщо не відстежувати ці переміщення, ми можемо не знайти цих людей навіть після завершення війни. В історії України уже був такий досвід, коли і Радянський Союз, і Російська імперія вивозили мільйони українців у табори до Сибіру, і багато українських сімей досі шукають сліди своїх рідних і не знають, що з ними сталося. Це не лише наш раціональний страх як правозахисників, це страх всіх українців на генетичному рівні. Ми закликаємо міжнародну спільноту зробити все можливе, щоб це не повторилося в нашій історії”,  — заявила Решетилова.

На заході були присутні представники більше 20 різних посольств, яких організатори закликали поширювати історії жертв насильницьких зникнень.